De Surinaamse rijst is niet veilig om te eten, daarom zal rijst bij het komende oogstseizoen, niet geëxporteerd kunnen worden. “Dit komt door het ministerie van LVV, omdat het alleen ezels in dienst heeft en geen deskundigen”, aldus voorzitter Harinandan Oemraw van de Surinaamse Padieboeren Associatie in een “online nieuwssite”. Hij zegt dat er dit seizoen te weinig irrigatiewater beschikbaar is op de rijstarealen. Hierdoor is de rijstaanplant niet gezond.“ De boeren waren hierdoor genoodzaakt de rijstaanplant te bespuiten met chemicaliën, om hem gezond te houden.”
Oemraw meent dat het ministerie hiervan wel op de hoogte was, maar er werd geen moeite gedaan om de boeren te voorzien van informatie. “Ik denk dat de mensen van LVV zelfs niet weten, hoe er omgegaan moet worden met bepaalde chemicaliën.” Oemraw zegt verder, dat als er inderdaad geen rijst geëxporteerd kan worden, de rijstsector dan helemaal kapot zal gaan. “De boeren hebben het nu al heel moeilijk, dus met een stopzetting van de export, zullen de boeren het niet overleven.” Hij haalt verder aan dat er ook geen goed zaaizaad beschikbaar is, waardoor de kwaliteit van de rijst afneemt. Volgens hem speelt het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (ADRON) geen belangrijke rol meer in de rijstsector. “We zitten al jaren met dezelfde rijstrassen en het ADRON doet maar niets.”
Oemraw zegt verder dat de directeur van ADRON niet bevoegd is om het bedrijf te leiden, maar hij wordt toch gehandhaafd wegens nepotisme. Er is al jaren geen nieuwe veredelaar aangetrokken en nieuwe rassen ontwikkeld. Enkele jaren terug was India bereid Suriname te helpen met het creëren van nieuwe rassen, maar wegens nalatigheid is er niets van de grond gekomen. Er is al eerder verzocht aan de leiding van LVV om een veredelaar aan te trekken, maar het verzoek wordt steeds genegeerd. Hij meent dat een aantal boeren zelfs rijstplantjes van Guyana haalt om hier te planten, omdat de Surinaamse rijstplantjes er bijna niet meer zijn.