De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, is niet verrast dat het regime van Nicolás Maduro, het Barbados-verdrag heeft geschonden, waarin de vereisten voor vrije en eerlijke verkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land worden geschetst. Maduro aanvaardt immers niet de heiligheid van een bindende overeenkomst, zoals de arbitrale uitspraak uit 1899, die ruim honderd jaar geleden de grens tussen Guyana en Venezuela afbakende.
“Er waren tekenen dat dit zou gebeuren. Het is voor mij geen verrassing en ik ben er zeker van dat het ook geen verrassing is voor vele anderen die zorgvuldig hebben geobserveerd wat er in Venezuela gebeurt”, zei Jagdeo op een persconferentie van 1 februari.
De hoop was op een democratisch proces, waarbij Maduro een tegenstander voor het presidentschap zou hebben. In ruil daarvoor versoepelden de VS de sancties tegen de Venezolaanse olie- en goudsector, waardoor Caracas zichzelf uit een jarenlange economische inzinking kon trekken. Maar Maduro hield zich niet aan zijn woord. Het Venezolaanse Hooggerechtshof handhaafde in juni 2023 een verbod op twee presidentskandidaten van de oppositie, waaronder de leidende mededingster Maria Corina Machado. Zij won in oktober 2023 de door de VS gesteunde voorverkiezingen van de oppositie. Haar steun voor Amerikaanse sancties tegen Maduro en zijn regering zou hem hebben geïrriteerd. En op 31 januari voerden de VS de sancties opnieuw in.
Wat Guyana en Venezuela betreft, werd de Argyle-overeenkomst in december vorig jaar ondertekend nadat de spanningen tussen de twee landen waren opgelaaid. De grenscontroverse tussen de twee buurlanden bereikte een hoogtepunt toen Maduro een referendum hield waarin werd getracht het grondgebied van Guyana te annexeren. Er bestond angst dat Venezuela zou binnenvallen.
Maar in de Argyle-overeenkomst beloofden de twee buren de vrede te bewaren. Er ligt een zaak bij het Wereldgerechtshof om de grenscontroverse voor eens en voor altijd uit te bannen.
De vraag is: Zal Maduro, aangezien hij de overeenkomst van Barbados heeft geschonden, hetzelfde doen met Argyle? Hierover werd Jagdeo gevraagd. Zijn reactie? ‘’Je sleept me mee naar een mijnenveld.’’
Jagdeo zei ook: “De Venezolaanse regering respecteert overeenkomsten vaak niet. Als het de overeenkomsten had gerespecteerd, zou het zien dat het absoluut geen enkel bewijs heeft dat de overeenkomst van 1899 gebrekkig is en als het deze – een overeenkomst van dien aard – en de grenzen die meer dan 100 jaar geleden door een internationaal tribunaal werden aanvaard, konden weerleggen, dan kan het naar mijn mening geen betrouwbare partner in de onderhandelingen zijn, totdat het tegendeel blijkt.”
Jagdeo legde uit dat Guyana in zijn betrokkenheid bij Venezuela een “reeks vertrouwenwekkende maatregelen” wil creëren. Maar tegelijkertijd blijft Guyana zich bewust van het ‘extremisme’ dat in bepaalde kringen in Venezuela bestaat.
“Niet noodzakelijkerwijs in de hele regering, maar het lijkt de regeringsretoriek te domineren. Wij hopen dat zij dit zullen heroverwegen. Het is geen hoop waarvan ik denk dat deze binnenkort werkelijkheid zal worden”, aldus Jagdeo.