Personeel SLM ontvangt salaris op basis van wisselkoers SRD 30,-

De Bond van Personeel bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (BPSLM), heeft gisteren tijdens een spoedpersconferentie de media geïnformeerd over diverse zaken die volgens de bond, heel erg mis gaan binnen het staatsbedrijf SLM. Over veel zaken is volgens de bond, geen duidelijkheid. Marcia Clumper, voorzitter van de BPSLM, zegt dat de bond enige tijd niet van zich heeft laten horen, omdat de directie in samenwerking met de bond, bezig was met het intern gezond maken van de organisatie “Dit alles is met plezier gedaan, omdat het de bedoeling was om aan de basis te staan van de wederopbouw van het bedrijf”, aldus Clumper. Helaas zijn er volgens Clumper, geen stappen voorwaarts gemaakt. Het personeel bij de SLM wordt ook nog steeds niet conform de huidige koers betaald. De bond heeft toen een zaak aangespannen tegen de SLM, doch heeft deze verloren. In hoger beroep heeft het Hof toen comparitie voorgesteld, maar ook dat heeft geen vruchten afgeworpen. De bond eist dat het salaris van het personeel marktconform gemaakt wordt.

Bondssecretaris Jermaine Kerk zei dat hoewel de salarissen van het personeel geïndexeerd zijn, er toch een groep is die net het minimumuurloon verdient. De salarissen zijn aangegeven in USD, doch ze worden uitbetaald tegen een koers van SRD 30. “Dat is niet conform de koers van de Centrale Bank van Suriname”, aldus Kerk. Clumper haalde aan dat ook kaderpersoneel vertrekt, waardoor de mensen die er nog zijn, heel hard moeten werken. Zij stelde ook dat pensioenpremies worden ingehouden, maar niet afgedragen, waardoor de oudedagsvoorziening van de werknemers niet verzekerd is. De bond vindt dat er hierin spoedig verandering moet komen.

Er wordt volgens Clumper, ook stelselmatig buiten de cao gehandeld, terwijl de organisatie zeker voor 60 jaar conform de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) heeft gehandeld.

Dit wordt gedaan door het invullen van functies, het weghalen van mensen uit functies, het toekennen van salarissen buiten de cao, waardoor  het personeel geen zekerheid meer heeft. ‘’Hiervan was sprake bij de commerciële afdeling, waar mensen hebben moeten waarnemen voor zes maanden. Buiten de cao om is de waarneming verlengd, maar dan is het begrijpelijk dat er voor die persoon geen doorgroeimogelijkheid bestaat’’, aldus Clumper. In twaalf jaar tijd zijn de middelen die binnengekomen zijn, vooral gestopt in Operation. ‘’Er is heel weinig geïnvesteerd in het personeel. Hoe verwacht de directie dat die topkwaliteit krijgt, zonder daarin te hebben geïnvesteerd’’, aldus Clumer. Zij benadrukte dat er aangegeven is, dat er een tekort aan personeel is op cruciale afdelingen. De druppel die volgens Clumper de emmer heeft doen overlopen, is de wijze waarop men is omgesprongen met de afdeling HRM, waar een drieledig rapport is opgesteld waarin gesteld wordt dat de manager en het personeel niet voldoen. ‘’Maar wat doe je als bedrijf om de mensen te laten voldoen aan de eisen?’’, aldus Clumper. Er is vanuit de bond tevergeefs geprobeerd om in contact te komen met de directie en de minister van Transport, Communicatie en Toerisme. Tevergeefs deed de bond ook een beroep op de Raad van Commissarissen die eigenlijk een controlerende taak zou moeten uitoefenen op de directie. De bond heeft daarom besloten via de media de aandachtspunten kenbaar te maken. Clumper hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen dat de bond tot andere handelingen over moet gaan. “Er valt heel veel op te lossen middels dialoog. Er zal binnenkort een algemene ledenvergadering gehouden worden en we zullen dan besluiten welke stappen ondernomen zullen worden.”

More
articles