LVV-minister: ‘Geste is een druppel op een hete plaat’

De padieboeren van Nickerie hebben vanwege de extreme droogte de afgelopen periode, extra onkosten moeten maken om hun arealen te bevloeien. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gemeend de padieboeren tegemoet te komen door mest aan hen te verstrekken.

Op donderdagmiddag 1 februari heeft LVV-minister Parmanand Sewdien een aanvang gemaakt met het verstrekken van NPK-meststoffen aan ongeveer 1100 kleine padieboeren, die een areaal van tot en met 30 hectare hebben ingezaaid. De boeren komen in aanmerking voor één zak NPK per ha. De bewindsman verstrekte symbolisch de eerste zakken mest op het terrein van de haven van de opkoper, verwerker en exporteur Bhagwatpersad Ramadhin, te Longmay.

Volgens Sewdien is de overheid bezig te kijken hoe zij de boeren kan ondersteunen, zodat zij niet stoppen met de teelt. “Als zij stoppen, hebben wij een probleem met onze voedselzekerheid en wij zijn binnen CARICOM-verband bezig, dus niet alleen in Suriname. Suriname heeft een afspraak gemaakt binnen de CARICOM om tegen eind volgend jaar, onze import van voedsel met 25 procent terug te brengen”, aldus de minister. De import kan volgens de minister alleen teruggebracht worden als de boeren blijven produceren.

De minister noemt de geste ‘‘een druppel op een hete plaat’’, maar hoopt dat het de boeren helpt. “De sector moet gaan floreren, maar die boer moet vooral doorgaan”, aldus de minister aan de krant. Voor de basisbemesting van de padie-aanplant, worden NPK-meststoffen gebruikt. De mest bevat diverse elementen zoals stikstof, fosfor en calium die belangrijk zijn om de grond vruchtbaar te houden, zodat die niet uitgeput raakt.

De marktwaarde van een zak NPK per 50 kg op de lokale markt is SRD 2.350. De boeren zijn blij met dit gebaar van LVV, maar vinden dat er nog veel gedaan moet worden om de rijstsector uit het dal te halen.

More
articles