‘Democratie wordt beknopt, verkapte vorm van dictatuur te merken’

‘’De democratie in Suriname wordt momenteel beknopt en de regering past strategieën toe die ervoor zorgen, dat de samenleving steeds minder vertrouwen in de regering heeft’’, stelt Steven Reyme, voorzitter van A20 en geestelijk leider in gesprek met De West. ‘’Er is momenteel een aanslag op de rechtspraak en de democratie. Men probeert om bepaalde politieke partijen uit te schakelen voor de komende verkiezingen’’, aldus Reyme. Het drastisch verhogen van de waarborgsom en het verbod op pre-electorale combinaties, kan volgens hem niet door beugel. ‘’Ik heb nu ook vernomen, dat het Constitutioneel Hof niet kan functioneren, omdat dat geen secretaris en ook geen plaatsvervanger secretaris heeft. Dit is vrij ernstig‘’, zegt Reyme.

Gloria Stirling, voorzitter van het Constitutioneel Hof (CHof), bevestigde dit onlangs tegenover Starnieuws en stelde dat er derhalve geen verzoekschriften aangenomen kunnen worden. Het CHof functioneerde met een plaatsvervangend secretaris. Conform de wet is het zo dat de secretaris verzoekschriften officieel boekt na ontvangst. Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91 zegt aan Starnieuws, dat het niet mogelijk is om een verzoekschrift in te dienen voor de toetsing van de Kiesregeling over de hoogte van de waarborgsom. Een heleboel politieke partijen vinden dat de waarborgsom die thans betaald moet worden om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen van 2025, veel te hoog is. Het bedrag is onlangs aangepast bedraagt nu SRD 750.000. Reyme is van eveneens van mening dat de waarborgsom veel te hoog is en stelt dat de regering systematisch zaken doorvoert die in haar voordeel werken. Hij brengt in herinnering dat sommige partijen die nu deel uitmaken van de regering, destijds tegen de waarborgsom hebben gestreden. ‘’En nu kiezen zij ervoor om het bedrag naar boven bij te stellen.

Ik haat onrecht. Zaken die niet goed zijn, moeten niet doorgevoerd worden. Maar integendeel merken we nu een verkapte vorm van dictatuur.‘’

Volgens Reyme worden de nieuwe politieke partijen, als gelet wordt op de manier waarop zaken verlopen, gedwongen onder een ‘oude partij’ te werken. Door het verbod op pre-electorale combinaties, wordt dit volgens Reyme duidelijk gemaakt. ‘’Wil je hebben dat de democratie hoogtij viert, dan moet het juist mogelijk zijn dat mensen met een bepaalde ideologie, bij elkaar komen om samen te werken. Welke democraat ben je dan, als je dat nu uitsluit? De partijen die nu de regering vormen, zijn eens klein begonnen‘’, aldus Reyme.

De voorzitster van het CHof zegt dat het orgaan al geruime tijd op zoek is naar een secretaris. Reyme: ‘’Binnen korte tijd kan dit in orde gemaakt worden. Maar men kiest eerder ervoor om het moeilijk te maken voor andere partijen om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen.‘’

door Orsilia Dinge

 

More
articles