AWJ-minister: ‘Lage lonen nijpend voor arbeidsmarkt’

De minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), Steven Mac Andrew, heeft tegenover journalisten verklaard, dat er sprake is van een vreemd fenomeen op de arbeidsmarkt.

Volgens hem claimen burgers dat ze wel willen werken, maar geen werk kunnen vinden. Terwijl aan de andere kan ondernemers aangeven, personeel nodig te hebben, maar niemand die zich aanmeldt. Volgens de minister vormt het aantal laagopgeleiden in ons land een grote barrière, waardoor ondernemers niet kunnen komen aan arbeiders. Maar ook het feit dat zij niet het gewenste loon wensen te betalen, is volgens de bewindsman een groot probleem.

Het ministerie heeft een vacatureonderzoek gepleegd, waaruit is gebleken dat er soms onrealistische verwachtingen worden gesteld door de werkzoekenden. In andere gevallen waren werkgevers niet bereid loon naar werken te betalen. Dit zijn enkele problemen die zich voordoen op de arbeidsmarkt. Volgens de minister moet er gekeken worden hoe dit vraagstuk opgelost kan worden. De oplossing zal niet alleen van de overheid moeten komen, maar ook uit het bedrijfsleven.

Sollicitanten zullen toch realistische verwachtingen moeten hebben, willen zij de arbeidsmarkt kunnen betreden. Werkgevers zullen ook marktconform moeten betalen, zodat personen, naast de juiste scholing, ook de openstaande functies kunnen invullen.

De bewindsman zei dit jaar door te zullen gaan met de controle op naleving van de arbeidswetten.

Elke werkgever is verplicht een werkvergunning aan te vragen voor zijn of haar buitenlandse medewerkers. Hebben ze die niet, dan zal het ministerie overgaan tot het verstrekken van boetes.

More
articles