Leeuwin: ‘President maakt misbruik van zijn machtspositie’

Wilfred Leeuwin, woordvoerder van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), heeft gisteren tegenover ABC online nieuws verklaard, dat president Santokhi misbruik maakt van zijn machtspositie. “Ik denk niet dat de boekhandel gehoor zou hebben gegeven aan een andere burger, zolang die geen juridisch proces had aangespannen”, aldus Leeuwin. De vereniging is niet tegen de inhoud van het boek, maar tegen de handelingen van de president.

Het is de taak van de overheid om de persvrijheid en vrije meningsuiting te bewaken, en de samenleving te wijzen op rechten en de plichten van het beleven van die grondrechten. “Maar we zien het omgekeerde gebeuren, die functie die een machtspositie is, wordt misbruikt om zaken tot stand te brengen, daar moeten we niet naartoe gaan, in een democratisch land mag dat niet gebeuren, daar is waar de SVJ voor staat”, aldus Leeuwin.

De handelingen van de president met betrekking tot het boek van de Nederlandse ondernemer Gerard van den Bergh, getiteld: ‘Zaken doen in Suriname: Corruptie op het hoogste niveau’, waarop onder andere een foto van president Santokhi op de cover te zien is, heeft ook de aandacht gekregen van de SVJ. Naast de sommatie aan boekhandel Vaco om de verkoop te staken, heeft dagblad de Ware Tijd ook een deurwaardersexploot gekregen om de cover van het boek uit haar publicaties te verwijderen.

Foto: Parbode

More
articles