Volksgezondheid adviseert mondkapje tegen Saharastof

Het ministerie van Volksgezondheid adviseert de bevolking zich te beschermen tegen Saharastof – heel fijn zand – dat meegevoerd wordt door de wind uit de Sahara in Noord-Afrika. Suriname, Trinidad en Tobago, Barbados en Saint Lucia, zijn thans getroffen door Saharastof. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei gisteren tegenover de media, dat mensen luchtwegklachten kunnen krijgen en kunnen gaan hoesten door Saharastof. De bewindsman doet een beroep op de samenleving om gedurende de komende vier dagen een mondkapje te dragen. Met name voor personen die reeds last hebben van astma, griep en bovenluchtwegklachten, kan Saharastof een risico vormen.

De Meteorologische Dienst van het Caraibisch gebied adviseert om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen. Ook zijn er adviezen uitgebracht door de meteorologische instanties vanwege de gezondheids- en veiligheidsrisico’s die aan Saharastof zijn verbonden. ‘’De luchtkwaliteit wordt daardoor verminderd en gevoelige groepen moeten de nodige voorzorgsmaatregelen nemen”, aldus de Meteorologische Dienst. De Saharan Air-tracker van Fox News laat zien dat tot volgende week er sprake zal zijn van Saharastof.

Het fijne zand dat zit in Saharastof, kan schadelijke effecten hebben voor de gezondheid van de mens, maar ook de natuur kan last daarvan hebben. Saharastof veroorzaakt niet alleen een verslechtering van de luchtkwaliteit, maar kan ook problemen veroorzaken of verergeren bij mensen met ademhalings- en/of hart- en vaatziekten, en mogelijk allergische reacties en astma-aanvallen veroorzaken. Saharastof kan ook nadelige gevolgen hebben voor het weer, waardoor de vorming van onweersbuien wordt voorkomen. In combinatie met de opwarming van de aarde, speelde Saharastof een rol in de recordtemperaturen die het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten in juli meemaakten.

More
articles