Restauranteigenaren verantwoordelijk voor hygiënische werkomgeving

Ricardo Bhola, districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, heeft in het radioprogramma ABC-aktueel aangegeven, dat het letten op de openbare gezondheid van de burgers één van de kerntaken is van elk commissariaat en dat zij controle uitoefenen op alle restaurants. Paramaribo heeft volgens Bhola de meeste restaurants vergeleken met de overige districten, waardoor er veel meer werk is voor bestuursambtenaren die de algemene controle moeten uitvoeren.

Er zijn standaard formulieren waarmee het commissariaat werkt op basis van dat formulier worden de diverse restaurants tijdens controle  beoordeeld.  Vorig jaar circuleerden er online foto’s van verschillende restaurants die door het BOG waren gesloten omdat de situatie schrikbarend was. Het ging gemiddeld om 6 restaurants die  totaal niet aan de hygiene-eisen voldeden. Het commissariaat werkt bij controle met het BOG, omdat zij vanuit Volksgezondheid de eerstelijns gezondheidszorg doet en een preventieve taak heeft. Samen met het BOG wordt er overwogen of de situatie bij dit soort restaurants toelaatbaar of niet toelaatbaar is.  Volgens de burgervader wordt er gekeken of er een vetput aanwezig is, de foodhandlers-keuring wordt ook gecontroleerd en ook de algemene hygiëne van het personeel. De restauranthouder moet ook kunnen aangeven wanneer het de laatste keer is geweest dat er een ongediertebestrijdingsbedrijf in de arm is genomen.

“De veiligheid van de burger staat centraal, maar de restauranthouders worden ook in bescherming genomen, dus worden de namen van de plekken niet gepubliceerd zodat er voorkomen wordt dat men broodverlies gaat lijden .

Ondernemers worden gestimuleerd, maar zij moeten ook ervoor zorgen dat de omgeving waar het eten bereid wordt , hygiënisch is”, aldus Bhola.

Bhola waarschuwt dat als de restauranteigenaren  zich niet aan de regels houden, de vergunning zal worden ingetrokken, en om weer in aanmerking te komen voor een vergunning kan ongemakkelijk  worden. De burgervader doet een beroep op de restauranteigenaren om hun zaken intern in orde hebben en op een verantwoordelijke manier voeding te serveren aan hun klanten.

More
articles