Heikerk wilde niet meewerken aan handelingen die tegen wet- en regelgeving indruisen

Op dinsdag 30 januari 2024 heeft de minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Dinotha Vorstwijk, per deurwaardersexploot een brief aan de directeur van het MI-GLIS, mr. Glenda Heikerk, verzonden, waarin aan haar wordt medegedeeld dat ze haar werkzaamheden per direct dient stop te zetten. Heikerk om reactie gevraagd, bevestigt de inhoud van de brief, doch wenst nog niet publiekelijk in te gaan op de inhoud daarvan, omdat ze eerst verweer wenst te voeren.

Volgens bekomen informatie heeft Heikerk, die binnen de vastgoedwereld bekend staat als “moeilijk”, niet willen meewerken aan handelingen die tegen wet- en regelgeving indruisen. Heikerk die in 2019 de vacante functie van Bewaarder invulde, heeft daadkracht getoond en is samen met oud-directeur en ex-minister Tjon-A-Hing een kruistocht gestart tegen corruptie binnen het Instituut, welke ook geslaagd is mede door de verdere digitale ontwikkeling, het niet doen inschrijven van juridisch incorrecte akten dan wel het tegengaan van belasting ontwijking/ontduiking. Hierdoor kreeg Heikerk heel veel tegenwerking van verschillende actoren, m.n. een deel van het notariaat. Deze laatste groep heeft er alles aan gedaan om Heikerk daar weg te krijgen.

Naar wat wij vernemen, stelde de VHP bij de regeringsovername in 2020 als eis dat de positie van Bewaarder door hen diende te worden ingevuld, ongeacht of er een integer of deskundig persoon reeds in die functie was aangesteld. Naar aanleiding daarvan is aan Heikerk door de NPS voorzitter, Gregory Rusland, die toen nog deel uitmaakte van de coalitie, gevraagd door te schuiven naar de toen vacante functie van directeur. Vanwege de ethische waarden en normen die de NPS voor staat en het sterk signaal van bereidheid om de strijd tegen corruptie verder aan te gaan, heeft Heikerk in een interview destijds aangegeven de benoeming te hebben aanvaard. Echter bleek Heikerk ook in deze positie dezelfde no-nonsens houding te hebben, waardoor de weerstand bij diverse actoren verder toenam. Volgens ingewijden is er thans bij het Instituut sprake van een overliquiditeit, maar houdt Heikerk haar vingers stevig op de knip. Dit zet kwaad bloed bij de Raad van Toezicht. Van de president van de Republiek Suriname tot aan de RvT is er getracht mevrouw Heikerk uit de functie te krijgen, hetgeen tot aan deze brief niet gelukt was, omdat er geen gegronde reden aanwezig waren. Het zou interessant zijn te vernemen wat de exacte redenen is waarom de minister van GBB thans wel ertoe over is gegaan de Glis-directeur buiten functie te stellen. De vraag dringt zich ook op of de buitenfunctiestelling van Heikerk op een juridisch correcte wijze heeft plaatsgehad. Heikerk was nog de enige strohalm waaraan wij als samenleving konden vasthouden, gelet op de probleemkwesties met grond. Dagblad de West blijft de verdere ontwikkelingen hieromtrent op de voet volgen.

 

More
articles