Trinidad & Tobago, Shell en Venezuela starten besprekingen voor Dragon-gasproject

De volgende stap van Trinidad en Tobago om toegang te krijgen tot het Dragon-gasveld is begonnen, aldus de minister van Energie en Energie-industrie, Stuart Young. Tijdens zijn toespraak tijdens de Trinidad en Tobago Energy Conference 2024 in Port-of-Spain op 22 januari, meldde Young dat de National Gas Company of Trinidad and Tobago (NGC), Shell en PDVSA (Venezuela’s staatsoliemaatschappij) ontwikkelingsplannen op gang hebben gebracht om de gasstroom naar Trinidad te vergemakkelijken.

“Die ontwikkelingsplannen hebben betrekking op activiteiten als het boren van putten en de aanleg van de 21 kilometer lange pijpleiding om dit gas naar Trinidad te brengen”, vertelde hij. De licentie voor de deal werd in december vorig jaar ondertekend.

Het gaat om het transporteren van het aanbod van het Dragon-veld in Venezuela naar de Atlantische LNG-fabriek in Trinidad via een offshore-platform dat eigendom is van Shell. Young heeft geschat dat het veld zou kunnen beginnen met een productie van 175 miljoen kubieke voet per dag die zou kunnen oplopen tot 350 miljoen kubieke voet per dag. Tot vorig jaar was het beoogde jaar voor het eerste gas 2025.

Het Dragon- gasproject zou een welkome impuls zijn voor de economieën van beide landen, nu Venezuela zijn door crisis geteisterde economie nieuw leven wil inblazen, en Trinidad moeite heeft om zijn gasindustrie nieuw leven in te blazen na jaren van afnemende koolwaterstofproductie.

Volgens de vergunning zal PDVSA betalingen van Trinidad ontvangen in welke valuta dan ook of voor humanitaire hulp, volgens de bepalingen van de VS. Het was de afstand van Washington van zijn sanctieregime tegen Venezuela die ervoor zorgde dat de deal doorging.

More
articles