‘Nieuwe advocaat-generaal zal zich vol overgave inzetten voor OM’

De president van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks, heeft ter gelegenheid van de installatie van mr. Astrid Faria Niamat, gehuwd Narsing, tot advocaat-generaal bij het Hof van Justitie afgelopen woensdag, de aanwezigen toegesproken. Volgens Rasoelbaks zal de kersverse advocaat-generaal zich de komende jaren vol overgave inzetten voor het Openbaar Ministerie (OM), namelijk het verbeterprogramma, waaronder de gestructureerde aansturing van de justitiële politiezorg met een vastberaden aanpak van de georganiseerde criminaliteit en de verzelfstandigde bedrijfsvoering. Rasoelbaks: “Voorwaar aanhoudende uitdagingen ook in deze nieuwe hoedanigheid. Het Hof zal daarbij alle ondersteuning geven in het boeken van resultaten en twijfelt er niet aan dat u daarin succes zult hebben.”

De hofpresident gaf in zijn toespraak een korte uiteenzetting van de loopbaan van de nieuwe advocaat-generaal. “U bent na uw universiteitsjaren, die u volledig in Suriname heeft doorlopen in de jaren negentig, in dienst getreden van het Openbaar Ministerie en u heeft de hele parketorganisatie doorlopen; eerst als parketsecretaris en daarna als officier van justitie vanaf de laagste rang tot en met de functie van hoofdofficier van justitie met speciale aandacht voor het jeugdstrafrecht”, benadrukte Rasoelbaks.

‘’Telkens als zij hogerop kwam binnen de organisatie, kreeg zij meer verantwoordelijkheden, waaronder op de beleidsgebieden Parketwacht en cellenhuizen; toezicht notarisambt; OPZ en afdoening buiten proces, waaraan gekoppeld opsporings- en vervolgingsaansturingswerk.”

Rasoelbaks is ervan overtuigd dat de nieuwe advocaat-generaal voormelde beleidsgebieden verder zal helpen aansturen en ontwikkelen. “Ik kan u meegeven dat er nog enorm veel winst te behalen valt voor de gemeenschap met deze beleidsgebieden. De Parketwacht moet omgetoverd worden tot het beveiligingsinstituut van de rechterlijke macht en de cellenhuizen zijn aan renovatie en herinrichting toe. Met eigen begrotingsmiddelen is de missie in eigen handen. Ook het jeugdstrafrecht en jeugdbeleid moeten meer handen en voeten krijgen en een stevigere multidisciplinaire ruggengraat. Afdoening buiten proces biedt nieuwe mogelijkheden tot correctie voor justitiabelen en leedverzachting voor slachtoffers.”

Verder attendeerde Rasoelbaks de advocaat-generaal erop, dat in de samenwerking tussen het Hof en het Openbaar Ministerie er in de naaste toekomst veel winst gehaald zal worden uit het project betreffende digitalisering van strafdossiers en de flow van dossiers tussen het OM en de unit Hof Straf, unit Kanton Straf en unit RC. “Het Hof kijkt daarom in uw nieuwe hoedanigheid uit naar uitbreiding van de bestaande samenwerking met de coördinatoren van genoemde units, dames en heren. Een zich ontwikkelende organisatie als het OM, middels cursussen, trainingen en opleidingen en een goede organisatiestructuur, is een garantie voor goed vervolgingswerk”, aldus Rasoelbaks.

More
articles