Van Dijk-Silos overweegt strafklacht tegen president Santokhi

‘Zonder ontwikkelingsvisie geen toekomst voor Suriname’, was het onderwerp waarover de inleiders mr. Antoon Karg en Steven Reyme (geestelijke en voorzitter van A20) afgelopen vrijdag in Courtyard by Mariott spraken tijdens de bijeenkomst ‘Passie voor Suriname’, die voor de derde keer werd georganiseerd. De inleiders deelden hun inzichten over het cruciale belang van een ontwikkelingsvisie voor de toekomst van Suriname. Het panel voor deze discussieavond bestond uit mr. Sieglien Burleson, mr. Antoon Karg en Steven Reyme. Voorafgaand aan het officiële gedeelte sprak mr. Jennifer van Dijk-Silos de aanwezigen toe en zei dat deze bijeenkomst ‘’een proces’’ is. “Voor passie moeten wij geduld hebben. Wat wij moeten bereiken en de stappen die wij maken zonder de nodige financiën, is wat ‘passie’ is, want die heeft zelf geen fondsen, maar uiteindelijk gebeurt het en wij zijn erkentelijk voor de steun, want we maken stappen sinds maart 2023”, aldus Van Dijk-Silos. Volgens haar heeft passie zichzelf de opdracht gegeven, om te komen tot een innovatieve kijk op Suriname. “Alles wat we reeds gedaan hebben, hebben we dan reeds gekregen. Het beetje dat we hadden als land, is in de afgelopen jaren kapotgeslagen zonder ontwikkelingsvisie. Daarom de titel van vanavond: ‘Zonder ontwikkelingsvisie geen toekomst voor Suriname’.

Passie voor Suriname is een beweging die zich inzet om Suriname te ontwikkelen op basis van drie pijlers, namelijk ontwikkelingsvisie, maatschappijvisie en leiderschapsvisie.’’

Volgens Van Dijk-Silos is er in Suriname momenteel geen sprake van welvaart en welzijn. “We zijn er vanaf gedreven wanneer zelfs bepaalde medicamenten niet meer te vinden zijn.” Daarom is zij van mening, dat de organisatie ‘Passie voor Suriname’ een ontwikkelingsvisie mist van de regering. ‘’Men heeft geen idee wat zij met een land moeten doen en uit hoeveel sectoren het land bestaat. Er bestaat geen visie die zou moeten leiden tot een duurzame ontwikkeling van Suriname. De conclusie van de vorige debatten zijn geweest, dat er geen of een gebrekkige leiderschaps- en maatschappijvisie is”, aldus Van Dijk- Silos. Het resultaat van het 3de debat zal blijken.

De laatste weken zijn we volgens Van Dijk-Silos geconfronteerd geworden met een desastreuze wetgeving die betrekking heeft op grondconversie. “Het is een slechte wet die tegen het belang van het land tot stand is gekomen. Het rookgordijn met betrekking tot de komst van de mennonieten is afgelopen dagen dan ook opgetrokken. Men heeft internationaal dan ook zijn ernstige afkeuring uitgesproken. Ruim 1 miljoen  hectare is goedgekeurd door de regering en nu worden de beschikkingen reeds in proces gebracht. Drie van deze aanvragen zijn gestuurd naar GBB en ik persoonlijk ben bezig met het onderzoek, want ik wil weten vanwaar deze stichtingen zijn gekomen en of ze te maken hebben met de mennonieten. We moeten het weten en we moeten ook kijken of we tegen de president een strafklacht kunnen indienen. Ik vraag mij af waar de inheemsen en de Marrons zijn en waarom ze niet protesteren, want hebben zij geen kostgronden meer? Of zijn ze misschien omgekocht met auto’s?”, aldus Van Dijk-Silos.

Zij is van mening, dat we niet zo goedkoop moeten omgaan met ons land en onze rechten. “De leefgebieden in het westen van ons land, zijn in ieder geval al uitgegeven ten koste van drie auto’s die zijn gegeven aan de kapiteins. Waar zijn de VIDS, Marron Kompas en de andere organisaties die deze leefgemeenschappen vertegenwoordigen?” Verder stelt Van Dijk-Silos dat wanneer grond op zo een manier wordt weggegeven, je verwacht dat de leefgemeenschappen van zich laten horen. “We moeten niet toestaan dat 1 miljoen hectare wordt weggeven en we weten er niets van, we moeten ons bundelen om tegen de uitverkoop van ons land te gaan”, aldus Van Dijk-Silos.

More
articles