DNA-leden roepen regering op duidelijkheid te verschaffen over mennonieten

Enkele parlementariërs hebben gisteren tijdens de begrotingsbehandeling over het dienstjaar 2024, de regering opgeroepen om duidelijkheid te verschaffen over de kwestie van de mennonieten. Dit omdat er documenten uitgelekt zouden zijn, waaruit blijkt dat Terra Invest Suriname & Guyana N.V., grondaanvragen heeft gedaan ten behoeve van mennonieten. De regering stelt dat zij geen grondaanvragen inzake deze groep heeft ontvangen, doch Ruud Souverein, vertegenwoordiger van de mennonieten, zegt tegenover de krant, dat er wel lopende aanvragen zijn. Verschillende parlementariërs hebben het verzoek aan de voorzitter van De Nationale Assemble (DNA), gedaan dat er klaarheid komt in deze kwestie. Edgar Sampie (Abop) en Obed Kanape, Abop-fractieleider, stelden onomwonden dat mennonieten niet welkom zijn in Suriname. Melvin Bouva (NDP) riep de regering op zuivere informatie te geven. ‘’Er wordt al zoveel leed aangedaan en nu wordt er nog gelogen. Wij dienen te weten wat er aan de hand is.‘’ Ronnie Asabina (BEP) zei de samenleving het gevoel krijgt voor de gek te worden gehouden. ‘’Het is gebleken dat de regering ons knollen voor citroenen wil verkopen. De regering moet aan het parlement verklaren wat zij als agenda heeft, want dit kan niet. Met de meeste spoed moet er helderheid komen in deze kwestie.‘’ Asiskumar Gajadien (VHP) riep de regering op zo snel als mogelijk te komen met uitleg. ‘’Er dient concreet duidelijk gemaakt te worden, wat er is uitgegeven en aan wie.‘’ Gajadien vroeg of de ruimte aan de regering gegeven kan worden, zodat zij met alle openheid kan reageren op deze kwestie. Gregory Rusland (NPS) zei dat aan de regering de instructie gegeven moet worden dat als het om dergelijke grote hectaren grond gaat, het parlement inzage wil hebben.

‘’En indien het goed is voor Suriname, dan keuren wij het goed. En indien niet, moeten wij voorzichtig zijn met het afstaan van grote lappen grond. Ik wil de regering waarschuwen om dit beleid per direct te stoppen‘’, aldus Rusland.

President Chandrikapersad Santokhi heeft op verzoek van de assembleeleden, enige uitleg over de kwestie gegeven. ‘’Er zal geen grond van de overheid gegeven worden aan mennonieten’’, benadrukte het staatshoofd. Hij stelde ook dat er geen grondaanvragen bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer liggen die gedaan zijn door mennonieten. ‘’Wij hebben tot op dit moment geen verzoek ontvangen dat er een mennoniet naar Suriname wil komen, of een visa of verblijf aanvraagt. Ik begrijp wel dat er via een verkapte vorm via stichtingen aanvragen worden gedaan, maar dat gaat op de agenda van regering. Aanstaande woensdag wordt dit in de regeringsraadsvergadering besproken. Maar de regering gaat geen centimeter grond aan mennonieten geven‘’, aldus Santokhi.

More
articles