VSMB niet betrokken bij import van melkkoeien

De voorzitter van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), Edmund Blufpand, zegt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, niets heeft meegedeeld aan zijn organisatie over de import van koeien. Blufpand wijst erop, dat er is gesproken over melkkoeien die uit Brazilië zouden komen. ‘’Maar dat was in 2022, en de prijs en betalingswijze zijn ons niet voorgehouden’’, aldus Blufpand.

Mukesh Ramlagan van de Veehoudersbond Suriname (VHB), zegt dat hoewel de LVV-minister Sewdien zijn organisatie heeft uitgenodigd om deel te nemen aan de gesprekken over de import van melkkoeien, hij toch niet helemaal gerustgesteld is over hoelang het nog kan duren, alvorens het vee hier arriveert. Volgens hem lijkt alles nog onzeker en LVV op alles, dat van belang is voor de boeren, lijkt toe te geven. Ook is Ramlagan van mening dat de voorbereiding hem toch niet het gevoel geeft, dat de import en de toewijzing, van wie in aanmerking zal komen na het aanbod van LVV, en of achteraf de betaling van de kosten kan worden voldaan.

Intussen heeft Ramlagan als voorzitter van de VHB, minister Sewdien gevraagd een commissie in te stellen, om te helpen bij de begeleiding van de boeren die belangstelling hebben voor het vee. Volgens hem zijn er ook personen die zich voordoen als boeren, maar een andere intentie hebben en zijn leden willen misleiden om zelf in aanmerking te komen voor de aankoop van de importkoeien. Voorts zei hij dat er personen zijn die zich als veeopkopers voordoen, en die hun diensten aanbieden aan boeren die geïnteresseerd zijn in de aankoop van importmelkkoeien. Volgens Ramlagan moet ook zijn belangenorganisatie daarvoor waken.

Ramlagan is ongerust over het opzetten van een veemarkt in Suriname. Hij wees erop dat LVV reeds heeft ingestemd, maar het verloop van zaken gaat traag en ligt al enige tijd stil.

Volgens hem zijn er ook in Nickerie verschillende plaatsen waar een veemarkt opgezet kan worden. Ramlagan is ervan overtuigd dat naast Paramaribo, Nickerie ook een goede plaats is om een veemarkt te openen. Hij hoopt dat de importmelkkoeien in april zullen aankomen.   De VHB mist een veemarkt in Suriname en ziet dit als een onvolkomen geheel voor de veeteeltsector. Vooral kleine boeren vinden een veemarkt belangrijk, maar volgens Ramlagan moeten ze begeleid worden en niet het slachtoffer worden van veeopkopers.

More
articles