‘China kan een voorbeeld nemen aan hoe India zijn schulden met Suriname heeft herschikt’

Suriname heeft een hele goede relatie met India opgebouwd, daarnaast behoorde India tot voor kort tot een van onze grootste schuldeisers. “We hadden als land officieel twee bilaterale schuldeisers, China en India, en er waren wat kleine bedragen van andere landen met overheidsgaranties, maar deze zijn reeds afgehandeld in de context van de Club van Parijs.  China en India waren onze belangrijkste schuldeisers en voor ons was het vanaf het aantreden van de regering belangrijk, dat als het ging om India, dat wij toch wel snel tot een oplossing wilden komen. Hoewel India een vrij complex systeem hanteert om schulden te herschikken, is het goed gekomen, ondanks dat wij weten dat iemand uiteindelijk het verlies moet betalen”, aldus de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, tegenover de krant.

Volgens Ramdin was het herschikken van de schuld met India belangrijk voor Suriname, omdat China een voorbeeld kon nemen aan de manier waarop een andere bilaterale schuldeiser een oplossing heeft kunnen vinden. Verder vertelde de minister ook, dat India wel heeft geholpen met het delen van informatie met de Chinese autoriteiten, om te kijken op welke wijze de schulden met Suriname zouden kunnen worden opgelost. “Voor wat India betreft, moet ik zeggen dat de relatie inderdaad getild is naar een hoger niveau op verzoek van president Santokhi en de Indiase president, toen die hier op bezoek was tijdens de viering van 150 Hindoestaanse Immigratie. Ik heb zelf ook goede relaties met de Indiase minister Jaishankar van Buitenlandse Zaken”, aldus Ramdin.

Gesprekken met China

Suriname is ruim USD 540 miljoen aan Chinese crediteuren schuldig, waarvan bijna 130 miljoen dollar achterstallig is. In het kader hiervan heeft minister Ramdin in de periode van 5 tot en met 12 november 2023, een werkbezoek gebracht aan Beijing, China. “We hebben goede gesprekken gehad met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken en daarin hebben wij duidelijk aangegeven, waarom het zo belangrijk is om deze schuld zo snel als mogelijk af te ronden voor ons land”, aldus minister Ramdin. Hij benadrukt dat de schuld aan China de laatste is die afgehandeld moet worden. Het gaat volgens Ramdin om een bedrag dat relatief klein is in de context van de schuldenlast van China zelf, dat het met andere landen reeds heeft afgesproken.

De minister vertelde ook dat hij en zijn delegatie gesprekken hebben gevoerd met de minister van Financiën van China en men heeft wel begrepen waarom Suriname de schuld wil herschikken. Verder zei de minister dat in China de bureaucratie behoorlijk complex is, omdat er verschillende lagen zijn en het politieke aspect moet ook besproken worden met de Chinese communistische partij. “Want die heeft het voor het zeggen’’, aldus Ramdin. Volgens de minister is er vervolgens wel haast gemaakt om een nieuw voorstel op tafel te leggen. Dit voorstel is reeds goedgekeurd door een reeks van ministeries in China. ‘’Nu zijn we rond op technisch niveau.’’ Het voorstel is goedgekeurd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, Financiën en het ministerie van Economische Zaken. “Nu wachten we op een ondertekening en hopen dat het binnen een paar weken rond is.’’

-door Gladys Findlay-

 

More
articles