SEOB: ‘Solvabiliteit bankensector verbetert, kwaliteit van activa blijft zorgwekkend’

“De gemiddelde leenrentes bij de commerciële banken stegen verder in oktober. De gemiddelde leenrente op uitstaande kredieten steeg van 14,7% in september naar 14,9% in oktober van het afgelopen jaar. De rentestijgingen waren te zien bij vrijwel alle type leningen”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB). De SEOB verwacht dat de stijging van de leenrentes zal aanhouden in de komende maanden. “Dit kan risico’s voor de commerciële banken met zich meebrengen, met name voor de niet-presterende leningen (NPLs). De spaarrentes stegen licht in oktober 2023, vooral gedreven door de rentes op termijndeposito’s van 6 maanden.”

Verder legt de SEOB er de nadruk op, dat hoewel de NPLs al enkele maanden verbeteren, het aandeel van NPLs in de leenportefeuille van banken zorgelijk blijft. “De NPL-ratio daalde verder in september naar 14,3%. Bij de grote banken staat deze indicator op 16%. De solvabiliteit in de bankensector verbeterde verder en stond in september op 18,7%. De liquiditeitsratio bleef min of meer gelijk, rond de 54%. Het doorvoeren van de instructies van de beoordeling van activa (AQR), alsook een nieuw bestuurskader voor staatsbanken, zal moeten bijdragen aan het verstevigen van de soliditeit binnen de bankensector.”

Ontwikkeling staatsschuld

“De schuldquote, ofwel de staatsschuld in procenten van het BBP, steeg in november verder naar 140,6% volgens de Wet op de Staatsschuld. Per september bedroeg de buitenlandse schuld SRD 99,0 miljard, terwijl de binnenlandse schuld verder daalde, naar SRD 26,7 miljard. De buitenlandse staatsschuld (110,7% van het BBP) is vooral opgebouwd uit schulden aan commerciële en multilaterale crediteuren. De binnenlandse staatsschuld (29,9% van het BBP) wordt gedomineerd door de schuld aan de CBvS, gevolgd door schulden aan de private sector”, aldus de SEOB.

De kredietwaardigheidsrating van Suriname werd door de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s in december 2023 opwaarts bijgesteld van Selective Default (SD) naar CCC+/C. Dit als gevolg van herstructureringsovereenkomsten voor bestaande schulden. De SEOB juicht deze ontwikkeling toe.

More
articles