Komst mennonieten zal zorgen voor vernietiging aan ecologie en biodiversiteit

Suriname kan carbon negatieve status verliezen

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft naar wij vernemen verzocht aan het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer om de bestemming van meer dan een half miljoen hectare om te zetten naar landbouwgrond. In geval van toekenning, verliest Suriname haar status als carbon negatief land. De opdracht om de omzetting te realiseren, vanuit president Santokhi, dateert van augustus 2023, een paar maanden voordat staatsmiddelen zijn aangewend voor deelname door een brede delegatie, waaronder ook minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, in Dubai aan de 28e Conference of Parties, een dagenlange internationale conferentie.

Daar heeft Santokhi juist het omgekeerde beloofd aan de internationale stakeholders, namelijk behoud en vurige verdediging van de status als High Forest Low Deforestation land, en lid van onder andere de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO).

Grootschalige bosvernietigende landbouwers

John Goedschalk sprak vorige week over de eventuele komst van de zogeheten mennonieten en de problemen die zich daardoor zouden kunnen voordoen. Binnenkort komen de mennonieten als grootschalige bosvernietigende landbouwers. Volgens Goedschalk zijn de mennonieten al jaren op het Zuid-Amerikaanse continent, “veelal in het Amazo-negebied”. Voorts wees hij erop, dat er verschillende rechtszaken tegen mennonieten lopen, onder andere in Peru, omdat ze de milieuwetten niet volgen in die landen.

Volgens Goedschalk zijn hun landbouwactiviteiten gebaseerd op kaalkap en wees hij erop dat de groep in Bolivia 30000 hectare bos heeft weggekapt in één jaar. In het gebied waar ze eventueel bezig zullen zijn in Suriname, gaat alles weg, kreken en bomen worden verwijderd. Goedschalk stelt dat hoewel de mennonieten harde werkers zijn, moet het bos weg om daar te kunnen planten.

Vernietiging aan ecologie en biodiversiteit

Naar wij vernemen leven ruim tien tribale leefgemeenschappen, waaronder Donders-kamp, Corneliskondre, Tapoeripa en Hedoti en Sabaru binnen of in de directe nabijheid van de geprojecteerde gebieden. “Er heeft geen enkele vorm van Free, Prior, and Informed Consent (FPIC) onderzoek plaatsgehad, zoals de internationale verklaringen en rechtspraak vereisen. Het verlies en de vernietiging aan ecologie en biodiversiteit, is volgens milieudeskundigen, catastrofaal en op dit moment nog niet volledig te overzien. Aanvragen van drie specifieke stichtingen zonder betrokkenheid van bekende of gerenommeerde Surinaamse landbouw actoren lopen in de tientallen duizenden hectaren en hoewel concrete documentatie nog geen hard bewijs heeft opgeleverd wie zullen profiteren bij uitgifte, lijken vraagtekens die leefden rond de ontbossing en beoogde grootschalige landbouwplannen van de mennonieten gemeenschap, meer nabijheid dan puur toeval te vertonen”, aldus een deskundige tegenover de krant.

10.000 hectare grond

Volgens Goedschalk stinkt het naar moord, om deze werkwijze van de mennonieten te laten toepassen. Volgens hem wordt deze vorm van landbouw door de mennonieten gehandhaafd. Voorts verwees hij naar openbare publicaties waarin gesteld wordt dat er grondaanvragen van drie stichtingen van de groep in behandeling zijn. Ook noemt Goed-schalk het Kabinet van de President, dat achter deze aanvragen zit er tevens dat de directeur Moensie de status van de aanvragen wenste te weten van het ministerie van Grond en Bosbeheer. Goedschalk stelt vast dat het in deze kwestie gaat om ongeveer 10.000 hectare grond. Goedschalk benadrukte dat het gaat om landgrondkeuzes. Hij legde uit dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft aangevraagd om 550.000 hectare (30 keer groter dan Paramaribo) om te zetten in landbouwgronden. Volgens hem een beleidskeuze, echter was in de jaren ‘90 er al sprake van duurzaam natuurbeheer. Ook bracht hij in herinnering dat in die periode er ook verschillende aanvragen waren voor houtkap van Indonesische multinationals. Goedschalk zei dat er toen is besloten ons bos te behouden. “En daardoor zijn we nu het groenste land ter wereld, en ik ben burger van Suriname met het groenste en meest beboste land ter wereld, een van de drie carbon negatieve landen”, aldus Goedschalk. Volgens hem wordt door deze beleidskeuze, door de mennonieten toe te laten om hun vorm van landbouw uit te oefenen, een aanzienlijk deel van ons bos vernietigd, een half miljoen hectare om te zetten in landbouwgrond. Volgens Goedschalk is er een brief vanwege LVV gericht aan het ministerie van GBB over deze kwestie van gronduitgifte aan de mennonieten. De brief zou zijn uitgegaan in opdracht van president Santokhi. Ook maakte Goed-schalk duidelijk dat uit de brief het bovenstaande tot uitdrukking komt. Evenwel is Goedschalk van mening dat het verwarrend is als de president zelf te kennen geeft dat we een carbon negatief groen land zijn, maar aan de andere kant is er het eerdergenoemde schrijven (2 augustus 2023) tussen de beide ministeries die inmiddels andere opdrachten hebben gekregen. Volgens Goedschalk zou het best mogelijk zijn, omdat we het wachten moe zijn van de carbon credits en dat toeristen wegblijven. “Maar als dat de keuze is die we maken als land, laten we dat dan in het openbaar doen in het parlement, waar uitvoerig wordt gediscussieerd over de beleidskeuze van een half miljoen hectare”, aldus Goedschalk.

More
articles