Zorgen over komst mennonieten

John Goedschalk sprak vorige week over de eventuele komst van de zogeheten mennonieten en de problemen die zich daardoor zouden kunnen voordoen. Binnenkort komen de mennonieten als grootschalige bosvernietigende landbouwers. Volgens Goedschalk zijn de mennonieten al jaren op het Zuid-Amerikaanse continent, “veelal in het Amazonegebied”. Voorts wees hij erop, dat er verschillende rechtszaken tegen mennonieten lopen onder andere in Peru, omdat ze de milieuwetten niet volgen in die landen.

Volgens Goedschalk zijn hun landbouwactiviteiten gebaseerd op kaalkap en wees hij erop dat de groep in Bolivia 30000 hectare bos heeft weggekapt in één jaar. In het gebied waar ze eventueel bezig zullen zijn in Suriname, gaat alles weg, kreken en bomen worden verwijderd. Goedschalk stelt dat hoewel de mennonieten harde werkers zijn, moet het bos weg om daar te kunnen planten.

“Het stinkt naar moord, om deze werkwijze van de mennonieten te laten toepassen”, aldus Goedschalk. Volgens hem wordt deze vorm van landbouw door de mennonieten gehandhaafd. Voorts verwees hij naar openbare publicaties waarin gesteld wordt dat er grondaanvragen van drie stichtingen van de groep in behandeling zijn. Ook noemt Goedschalk het Kabinet van de President, dat achter deze aanvragen zit, tevens dat de directeur Moensie de status van de aanvragen wenste weten van het ministerie van Grond en Bosbeheer.

Goedschalk stelt vast in deze kwestie dat het gaat om ongeveer 10.000 hectare grond. Goedschalk benadrukte dat het gaat om landgrondkeuzes. Hij legde uit dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Viserij heeft aangevraagd om 550.000 hectare (30 keer groter dan Paramaribo) om te zetten in landbouwgronden. Volgens hem een beleidskeuze, echter was in de jaren ‘90 er al sprake van duurzaam natuurbeheer. Ook bracht hij in herinnering, dat in die periode er ook verschillende aanvragen waren voor houtkap van Indonesische multinationals. Goedschalk zei dat er toen is besloten, ons bos te behouden. “En daardoor zijn we nu het groenste land ter wereld, en ik ben burger van Suriname met het groenste meest beboste land ter wereld, een van de drie carbon negatieve landen”, aldus Goedschalk. Volgens hem wordt door deze beleidskeuze, door de mennonieten toe te laten om hun vorm van landbouw uit te oefenen, een aanzienlijk deel van ons bos vernietigd, een half miljoen hectare om te zetten in landbouwgrond. Volgens Goedschalk is er een brief vanwege LVV gericht aan het ministerie van GBB over deze kwestie van gronduitgifte aan de mennonieten. De brief zou zijn uitgegaan in opdracht van president Santokhi. Ook maakte Goedschalk duidelijk dat uit de brief het bovenstaande tot uitdrukking komt. Evenwel is Goedschalk van mening dat het verwarrend is als de president zelf te kennen geeft dat we een carbon negatief groen land zijn en het eerder genoemd schrijven (2 augustus 2022) tussen de beide ministeries inmiddels andere opdrachten hebben gekregen.

Volgens Goedschalk zou het best mogelijk zijn, omdat we het wachten moe zijn van de carbon credits en dat toeristen wegblijven. “Maar als dat de keuze is die we maken als land, laten we dat dan in het openbaar doen in het parlement, waar uitvoerig wordt gediscussieerd over de beleidskeuze van een half miljoen hectare”, aldus Goedschalk.

More
articles