‘Weinig aandacht voor waterproductie mogelijke oorzaak probleem watervoorziening’

SWM-directeur over problemen binnen het bedrijf:

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) ervaart momenteel naar zeggen van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, een financiële druk vanwege de scheefgroei binnen het financiële huishouden van het bedrijf. SWM-directeur Clifton Lienga lichtte gisteren in het televisieprogramma To The Point toe, wat er precies speelt binnen het bedrijf. In de afgelopen maanden is er veel kritiek geleverd op de slechte watervoorziening aan een groot deel van de burgers in Paramaribo en omgeving.

Lienga benadrukte dat het bedrijf toewerkt naar verbeteringen. Vanwege de gevolgen van Covid-10 heeft de SWM volgens Lienga, schulden opgelopen. ‘’Een aantal van die schulden hebben wij nog niet afgelost. Daarnaast hebben we te maken met achterstallig onderhoud.‘’ Volgens Lienga zijn deze pijnpunten voorgelegd aan de aandeelhouder (de staat) voor ondersteuning, doch tot nog toe is deze ondersteuning uitgebleven. ‘’Maar de SMW blijft niet op ondersteuning wachten, waar nodig plegen we op eigen kracht interventies. We werken naar andere modaliteiten toe om het bedrijf te brengen naar een ander niveau‘’, aldus Lienga. In een ontwikkelingsplan van de SWM van 2017-2021 was volgens Lienga reeds duidelijk, dat er geïnvesteerd moest worden in nieuwe productiestations voor drinkwater. Ook de oude productiestations zouden volgens dat plan, vernieuwd en verbeterd moeten worden. ‘’Er zou onder andere ook gewerkt moeten aan het beschermen van onze grondwater tegen allerlei giftige stoffen zoals kwik en pesticiden.

Het watertekort was ook reeds besproken, dat om en bij de 5.000 kubieke meter water per uur bedraagt in 2024 en naar 11.000 kub per uur moest. De financieringsbronnen hiervan waren ook al bekend. Dit alles was al voorbereid‘’, aldus Lienga. In 2018 is volgens Lienga geconstateerd dat de hoeveelheid water die de SWM produceert, niet voldoende is om te voldoen aan de vraag die er is. ‘’Uiteindelijk brak de covid-pandemie uit en heeft er ook een wisseling van de macht plaatsgevonden, dus al deze plannen hebben geen voortgang gevonden. De nieuwe regering heeft andere inzichten en een ander beleid, waardoor slechts één project is uitgevoerd.‘’ Bij verschillende stations zou er volgens Lienga, indien het ontwikkelingsplan van SWM van 2017-2021 was uitgevoerd, verdubbeling van de productie moeten plaatsvinden.

Lienga benadrukt dat in het plan van de huidige regering voor de SWM, er minder aandacht is geschonken aan de drinkwaterproductie. In het ontwikkelingsplan van SWM van 2022-2026, is opgenomen dat de objectsubsidie afgebouwd zal worden en waar mogelijk subjectsubsidie zal worden toegepast. Ook de drinkwatervoorziening van het binnenland, het beschermen van bronnen en het doen van een haalbaarheidsstudie om de waterbehoefte te bepalen tot 2040, zijn opgenomen. Deze studie is volgens Lienga reeds verricht.  ‘’Als het nieuwe plan niet gestoeld is op het vergroten van de productie, neem ik aan dat er dus weinig aandacht daaraan wordt geschonken. En dat kan de mogelijke reden zijn van het watervoorzieningsprobleem‘’, aldus Lienga.

De SWM doet volgens Lienga al jaren aan bezuiniging. De NH-minister zei onlangs dat het bedrijf genoodzaakt was over te gaan tot bezuinigingen, waaronder het annuleren van geplande projecten om onderhoudswerken uit te voeren. In de laatste jaren heeft het bezuinigingsbeleid van de SWM volgens Lienga een strakkere vorm aangenomen. ‘’Vanaf dat wij gemerkt hebben dat de koers omhoog ging, hebben wij maatregelen getroffen om het bedrijf draaiende te houden. Er is toen een kostprijs berekend en daaruit heeft de regering de tarieven bepaald die gefaseerd doorgevoerd moesten worden.‘’ Daarnaast heeft de SWM volgens Lienga ook prioriteiten moeten stellen, waardoor onderhoud en vervanging op een laag pitje kwamen te staan. ‘’Dit is de aanleiding geweest om ondersteuning te vragen bij de regering’’, aldus Lienga. ‘’Kort daarna werden wij opgeschrikt met de performance van pompen en bronnen die zijn uitgevallen.‘’ Aan de regering is een financiële steun van USD 7 miljoen gevraagd, die aangewend zal worden voor het plegen van vervangingsinvesteringen in het pompsysteem van de SWM. Door deze werkzaamheden kan de lage waterdruk aangepakt worden.

Inmiddels is er volgens Lienga hulp aan het buitenland gevraagd, die tegen het eind van deze maand verwacht wordt. ‘’Het betreft een schenking, pompen, hulpstukken en compressoren, die we kunnen gebruiken om het huidige probleem aan te pakken. Ook België heeft steun toegezegd.‘’

More
articles