Amerikaanse defensiefunctionaris in gesprek met CARICOM-leiders tijdens bezoek aan Guyana

Daniel P. Erikson, de Amerikaanse plaatsvervangend adjunct-secretaris van Defensie (DASD) voor het westelijk halfrond bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, is van 8 t/m 9 januari 2024 in Guyana. Dit bezoek onderstreept volgens de Amerikaanse ambassade in Guyana het voortdurend belang dat de Verenigde Staten hechten aan hun defensie- en veiligheidspartnerschap met Guyana.

DASD Erikson, verantwoordelijk voor het defensie- en veiligheidsbeleid op het halfrond van de 34 landen, waaronder Canada, Mexico, het Caribisch gebied en Zuid- en Midden-Amerika, zal deelnemen aan ontmoetingen met de regering van Guyana, de Guyana Defense Force (GDF) en de leiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM). De discussies zullen zich richten op het Amerikaanse defensie- en veiligheidspartnerschap met Guyana en zijn regionale partners. De reis van Erikson, zijn eerste overzeese reis in 2024, benadrukt de betekenis van het bilaterale defensie- en veiligheidspartnerschap nu de GDF groeit en zijn defensie-instellingen moderniseert, aldus de ambassade.

Het bezoek heeft tot doel de Amerikaanse toezeggingen te versterken om nauw samen te werken met zijn bondgenoten om allianties en partnerschappen te versterken, en volgt op de recente agressie van de regering van Venezuela tegen Guyana voor de regio Essequibo. Guyana en de VS zijn van plan de interoperabiliteit te verbeteren, de uitwisseling van informatie en de planning te verdiepen en gezamenlijke en gecombineerde oefeningen uit te voeren, aldus de Amerikaanse ambassade.

In december 2023 kondigde de ambassade aan dat het US Southern Command (USSOUTHCOM) en de Guyana Defense Force zouden samenwerken bij vluchtoperaties in Guyana. De oefening maakte deel uit van routinematige betrokkenheid en operaties om het veiligheidspartnerschap tussen de Verenigde Staten en Guyana te versterken en de regionale samenwerking te versterken. De voortdurende samenwerking van USSOUTHCOM met de GDF omvat bovendien rampenparaatheid, lucht- en maritieme veiligheid en de bestrijding van transnationale criminele organisaties.

More
articles