OM wijst verzoekschrift nieuw advocatenteam af

Een nieuwe  advocatenteam heeft namens Desi Bouterse en de vier overige veroordeelden in het 8 decembermoorden strafproces aan het Hof van Justitie gevraagd de vonnissen van 20 december 2023 stop te zetten, dan wel de executie van de vonnissen, op te schorten. Onlangs verscheen in een lokaal dagblad, dat het advocatenteam bestaande uit Murwin Dubois, Milton Castelen, Martin Misiedjan, Nailah van Dijk en Derrick Veira het voormelde verzoek had ingediend.  Irvin Kanhai die Bouterse en de overigen al die jaren juridisch heeft bijgestaan, maakt geen deel uit van dit team. Bouterse heeft van het Hof van Justitie 20 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen, en de overige vier veroordeelden 15 jaar voor medeplegen van moord.

Op 8 januari 2024 is de termijn verlopen, waarbij gratie kon worden aangevraagd. Het was overigens reeds duidelijk, dat er geen gratie gegeven zou worden door president Chan Santokhi.

De advocaten voerden aan dat het Hof van Justitie in hoger beroep, in strijd met het recht en de goede procesorde, veroordelende vonnissen heeft uitgesproken. Deze vonnissen zijn gewezen nadat de Amnestiewet in 1989 reeds was toegepast in de strafprocessen die in eerste aanleg aanhangig waren gemaakt tegen de belanghebbenden in 2012. Aangevoerd wordt, dat door het integraal ingebracht en toegepast hebben van de Amnestiewet van  1989, het door die wet toegekende en beoogde rechtsgevolg, reeds toen van rechtswege is ingetreden. De bevoegdheid tot strafvordering c.q. veroordeling ten aanzien van de belanghebbenden, is komen te vervallen, stellen de advocaten. “Voorts had de rechter voor wie de zaak aanhangig was, onmiddellijk en ambtshalve conform de wet de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, moeten uitspreken”. De advocaten zijn menens dat het uitspreken van het vonnis een grove schending is van de belanghebbenden.

De advocaten hebben in hun verzoekschrift dringend gevraagd, nog niet over te gaan tot de tenuitvoerlegging van de onrechtmatig en onwettig gewezen veroordelende vonnissen van het Hof van Justitie. Desondanks heeft het Openbaar Ministerie (OM) het verzoekschrift van het nieuwe advocatenteam van Desi Bouterse en de overige vier veroordeelden in het 8 december strafproces, afgewezen. Dat bevestigt het OM aan een lokaal medium. Het OM heeft geen detailinformatie vrijgegeven over de afwegingen met betrekking tot de afwijzing. Het advocatenteam vindt dat de vonnissen onjuist zijn omdat de daders van de 8 decembermoorden, amnestie hebben gekregen. Het vonnis is volgens hen niet uitvoerbaar. Er is thans nog geen antwoord gekomen van het Hof van Justitie dat ook een verzoekschrift heeft ontvangen. Ook de minister van Justitie en Politie is aangeschreven door het advocatenteam.

More
articles