NH meldt te kennen ontvreemding belangrijk onderdeel bemoeilijkt SWM-waterlevering

Op de regeringsconferentie deelde minister Abiamofo mee dat er een belangrijk onderdeel van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is gestolen, waardoor er momenteel een lage waterdruk is ontstaan bij veel klanten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kleinere huishoudens, maar ook voor particulieren die nu gedwongen zijn drinkwater te kopen.

Hierbij gaat het in belangrijke mate om particuliere bedrijven, die duizenden Surinaamse dollars moeten uitgeven voor drinkwater van de SWM. Daarnaast maakte Abiamofo bekend dat de beloofde 7 miljoen US-dollar nog niet is overgemaakt voor de SWM. Het lijkt erop, dat er sinds het Parwa-project weinig gedaan is om de SWM verder te moderniseren en onderhouden. De vraag is nu, wat er moet gebeuren om de watervoorziening weer normaal te laten verlopen. De regering heeft inmiddels 7 miljoen dollar goedgekeurd om de SWM te ondersteunen bij het nemen van dringende maatregelen om de waterproblemen in bepaalde gebieden van Suriname, op te lossen. Echter zijn de middelen nog niet vrijgemaakt door Financiën voor de SWM. Gevraagd werd ook naar de mening van DA’91 voorzitster Angelique del Castilho over deze problemen bij de SWM, die al meer dan drie maanden aanhouden. Del Castilho zegt dat toegang tot gezond drinkwater een van de “sustainable development goals” is. Een van de duurzame ontwikkelingsdoelen (doelnummer 6) En door landen ontwikkelingsdoelen structureel en consequent geïnvesteerd moeten worden in innovatie, bouwen van partnerschappen samen met de burgers. Volgens haar houdt dat in, dat voor de mensen in het binnenland geen verontreiniging van het water aanwezig mag zijn. Ze wijst ook erop dat de voortdurende aanwezigheid van skalians in die gebieden schadelijke stoffen het milieu aanbrengen. Del Castilho is van mening dat de regering de samenleving geen genoegen doet, en stelt dat een goede drinkwatervoorziening iets is waaraan we ons hebben gecommitteerd.

De directeur van de SWM, Clifton Lienga, zegt evenwel er nog niet in geslaagd te zijn een beloofd crisisplan op te maken voor de komende maanden, inclusief een gedetailleerd tijdschema. Het ministerie van Financiën is ook wachtende op het SWM-plan dat besproken moet worden tijdens een gepland overleg met experts op het gebied van watermanagement. Echter maakt Del Castilho wel duidelijk dat de regering de prioriteiten verkeerd stelt, “terwijl de tarieven heel hoog zijn opgetrokken”, aldus Del Castilho. En als voorbeeld noemt ze het water dat wordt geleverd, de aansluiting op het waternet maar tegelijkertijd er nog veel te veel huishoudens zijn bedrijven die uitgesloten zijn voor wat betreft de voorziening van drinkwater en water voor de consument in zijn algemeenheid.

Ze vindt het een kwalijke zaak als het gaat om de prioriteiten van de huidige regering. Ook zegt ze dat de SWM een monopolie heeft, burgers kunnen bij niemand anders terecht voor de drinkwatervoorziening, ze kunnen ook niet het abonnement bij de SWM stopzetten en elders drinkwater betrekken. “Er is geen concurrentie, omdat de maatschappij het monopolie heeft over het leveren van water”, aldus Del Castilho. Volgens haar is dit onder andere het probleem, dat we met de staatsbedrijven hebben, want ze beschikken over het monopolie. “Er zijn ook geen jaarverslagen, maar er gaan wel miljoenen in de bedrijven rond. Er is geen verbetering in de dienstverlening maar er wordt wel steeds een hoger tarief van de burgerij geëist. Del Castilho wijst erop dat ook de toegezegde US 7 miljoen niet is overgemaakt. Ze vraag zich af wat is er dan wѐl met deze financiële middelen gebeurt. Volgens haar is het niet waar dat er geen investeringen nodig zijn en de consument wѐl meer betaalt.

En men noemt de investeringen als belangrijk, maar de regering gaat ervan uit dat het volk toch nergens anders kan gaan voor zijn drinkwatervoorziening en elektriciteit. Volgens haar is er geen ethisch beleid en een drang aanwezig goed beleid te voeren van de regering naar de samenleving. Del Castilho zegt dat burgers dit alles over zich heen laten komen en de regering verwacht dat ze toch zal blijven in het bestuur van het land. “Een kwalijke zaak”, aldus Del Castilho.

More
articles