Guyana-Suriname-bekken wordt geleidelijk aan overgenomen

De oliegiganten ExxonMobil, TotalEnergies, Chevron en Shell breiden hun aanwezigheid in het Guyana-Suriname-bekken uit. Omdat sommige contracten naar verwachting in 2024 zullen worden afgerond, zullen deze vier bedrijven belangen hebben in vijftien offshore blokken, ter grootte van meer dan 75.000 vierkante kilometer (km2). ExxonMobil zal naar verwachting zijn vijfde blok in het stroomgebied verwerven, zodra het een contract met Guyana voor Blok S8 heeft afgerond. Het blok werd na de eerste offshore-licentieronde van Guyana toegekend aan een consortium van ExxonMobil, Hess en CNOOC. Exxon zal dit blok overnemen nadat het eind vorig jaar een besluit had aangekondigd om zijn belang in het Kaieteur-blok in Guyana af te stoten.

Exxon heeft ook een operationeel belang van 35% in het Canje-blok, en een operationeel belang van 45% in het productieve Stabroek-blok, waar het tientallen ontdekkingen heeft gedaan, zes olieprojecten heeft opgezet en van plan is nog veel meer exploratie- en evaluatieputten te boren in de komende jaren. In Suriname heeft Exxon een belang van 50% in Blok 52, waar Petronas twee ontdekkingen heeft gedaan: Sloanea-1 en Roystonea-1. Het exploiteert ook Blok 59, met een belang van 33%. In totaal zal Exxon belangen hebben in blokken in het stroomgebied, die een oppervlakte van 47.856 km2 beslaan. Chevron heeft door de overname van Hess toegang gekregen tot een belang van 30% in het Stabroek-blok. Chevron zal ook een belang hebben in Blok S8 voor de kust van Guyana, wanneer het contract is afgerond.

In Suriname is Chevron de exploitant van blok 5, met een belang van 40%. Het exploiteert ook Blok 7, met een belang van 80%. Chevron heeft een belang van 67% in Blok 42 en 33% in het door ExxonMobil beheerde Blok 59. Alles bij elkaar zullen de belangen van Chevron in het Guyana-Suriname bekken ongeveer 48.666 km2 beslaan, wat ExxonMobil qua oppervlakte enigszins overtreft.

Guyana heeft Blok S4 ook gegund aan TotalEnergies, onderdeel van een consortium met QatarEnergy en Petronas. Wanneer dit is afgerond, zal Total belangen hebben in zeven blokken in het Guyana-Suriname-bekken. Dat zal het hoogste aantal blokken zijn onder de majors, maar met aanzienlijk minder areaal dan Exxon en Chevron – slechts 23.244 km2. Total heeft ook een belang van 35% in het door ExxonMobil beheerde Canje-blok en heeft een belang van 25% in het Orinduik-blok in een joint venture met QatarEnergy.

Echter, Total heeft het operationele belang van 50% in Blok 58. Samen met APA Corporation heeft Total daar verschillende ontdekkingen gedaan en is van plan zijn eerste ontwikkeling tegen 2028 in gebruik te nemen. TotalEnergies heeft in 2023 ook drie blokken voor de kust van Suriname, als operator met een belang van 40% in de blokken 6, 8 en 64.

Shell heeft geen belang in Guyana-blokken, maar heeft wel belangen in drie blokken voor de kust van Suriname. Shell exploiteert Blok 42, met een belang van 33%, en een belang van 20% in het door Chevron geëxploiteerde Blok 5. Het heeft onlangs ook een belang en exploitantschap van 60% verworven in Blok 65.

More
articles