Amerikaanse defensiefunctionaris bezoekt Guyana vanwege bedreiging olierijk Essequibo

Terwijl de spanningen met Venezuela blijven sudderen over de poging van president Nicolas Maduro om het olierijke Essequibo uit Guyana te annexeren, sturen de VS een hoge defensiefunctionaris naar Guyana om de situatie te bespreken.

De Amerikaanse plaatsvervangend adjunct-secretaris van Defensie voor het westelijk halfrond, Daniel P. Erikson, bezocht maandag en dinsdag Guyana in wat de Amerikaanse ambassade in Guyana een poging noemde tot een “bilateraal defensie- en veiligheidspartnerschap ter ondersteuning van de regionale stabiliteit”. Erikson zal een ontmoeting hebben met de Guyanese regering en militaire leiders, evenals met het regionale blok, de Caribische Gemeenschap (CARICOM).

In december beloofden Guyana en Venezuela het gebruik van geweld te vermijden in het geschil, dat eerder vorige maand escaleerde nadat Maduro een referendum hield om Essequibo te annexeren en vervolgens beloofde de exit te forceren van buitenlandse olieproducenten die weigerden hieraan te voldoen.

Het Venezolaanse parlement moet nog een wet aannemen die de jurisdictie van Venezuela over de Essequibo-regio vastlegt, die twee derde van het grondgebied van Guyana vertegenwoordigt en waar de olierijkdom geconcentreerd is. Maduro staat dit jaar voor verkiezingen, en er is veel gespeculeerd dat het onderwerp van het rechtmatige eigendom van Essequibo – een populair onderwerp onder Venezolanen – wordt gebruikt om een noodtoestand te creëren die het uitstel van de verkiezingen zou kunnen rechtvaardigen. Intussen is de olie-export van Venezuela vorig jaar met 12% gestegen tot bijna 700.000 vaten per dag, dankzij een versoepeling van de Amerikaanse sancties tegen Venezuela, die nog steeds van kracht zijn ondanks de acties van Maduro tegen Essequibo, waar Exxon enorme offshore-ontdekkingen heeft gedaan.

Dit tempo van de stijging van de export van ruwe olie blijft echter trager dan vorig jaar, waarbij de winst deels wordt beperkt door een gebrek aan investeringen die nodig zijn om de productie te stimuleren, meldt Reuters.

More
articles