Olie- en gasindustrie van Suriname boekt vooruitgang in 2023

De eerste offshore olie-ontdekking van Suriname werd in 2020 gedaan bij de Maka Central-1-put in Blok 58. Sindsdien zijn er meer dan acht ontdekkingen gedaan in verschillende blokken. Het Surinaamse bekken bevat naar schatting ruim 30 miljard onbeproefde vaten, schat Staatsolie. Het bedrijf bereidt het land voor op de ontwikkeling van offshore olie. Laten we eens kijken naar de vooruitgang die in 2023 is geboekt.

Gegunde offshore-contracten:

Met als doel een zo groot mogelijk deel van haar offshore gebied onder contract te hebben, ondertekende Staatsolie op 28 mei productiedelingscontracten (PSCs) voor Blok 6 en Blok 8 met TotalEnergies Suriname en QatarEnergy. Vervolgens kende zij op 15 december PSCs toe voor drie diepwaterblokken: 63, 64 en 65 uit de Demerara-biedronde. Blok 63 werd toegekend aan Petronas, Blok 64 werd toegekend aan een consortium van TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas, en Blok 65 werd toegekend aan BG International – een dochteronderneming van Shell en QatarEnergy.

Bekendmaking productieveld Blok 58:

Patrick Pouyanné, Chairman en Chief Executive Officer (CEO) van TotalEnergies, bezocht Suriname op 13 september om het voorlopige ontwerp van het eerste productieveld in Blok 58 bekend te maken. Total leidt als operator het project samen met APA Corporation, haar 50 procent partner. Samen hebben ze volgens Staatsolie in dit blok veertien putten geboord. Het project zal naar schatting 9 miljard dollar kosten en ongeveer 700 miljoen vaten uit de reservoirs Sapakara South en Krabdagu ontwikkelen. Beide liggen in waterdieptes tussen 100 en 1.000 meter. Er zal gebruik worden gemaakt van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) met een capaciteit om 200.000 vaten per dag (bpd) te produceren, verbonden met onderzeese bronnen. Voor het project zijn ontwikkelingsstudies gestart.

Ontwikkeling Blok 52:

Een ontwikkeling bij Blok 52 rond de ontdekking van de Roystonea-1-put zou mogelijk kunnen zijn. Petronas Chief Operating Officer (COO) Adnan Zainal Abidin, bracht in november een bezoek en maakte bekend dat het bedrijf overweegt dit jaar minstens twee extra boringen uit te voeren om uitgebreidere gegevens te verzamelen voor zijn veldplannen. Op 2 november kondigde Pe-tronas een olie-ontdekking aan bij de exploratieput Roystonea-1. Er wordt verdere evaluatie uitgevoerd om de volledige omvang van de ontdekking en de potentiële ontwikkelingssynergie ervan met de Sloanea-1-ontdekking die in 2020 binnen hetzelfde blok werd gedaan, te bepalen. Staatsolie achtte Sloanea-1 een “veelbelovend” potentieel om een aardgasontwikkeling te worden.

Stappen voor local content:

Op het gebied van local content lanceerde Staatsolie in samenwerking met ExxonMobil en Chevron het BlueWave Supplier Development programma. Het programma heeft tot doel de bedrijfsvoering van lokale bedrijven naar een hoger niveau te tillen, zodat zij meer mogelijkheden hebben om goederen en diensten te leveren aan de offshore sector. Volgens Staatsolie namen 25 bedrijven deel aan de eerste tranche, terwijl de tweede in het eerste kwartaal van 2024 begint.

More
articles