Long covid heeft een lichamelijke oorzaak

Een recent onderzoek van de Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit heeft onthuld, dat long Covid (ook bekend als post-covid of langdurige covid) een lichamelijke oorzaak heeft. Dit hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit onlangs aangetoond door spierweefsel van mensen met en zonder long covid te bestuderen.

Veel mensen met post-covid voelen zich na het sporten langdurig moe, onwel en hebben pijn. Onderzoekers zeggen dat ze nu weten waarom. Deskundigen zeggen dat ze bewijs hebben dat biologische veranderingen de oorzaak zijn, zoals ernstige spierbeschadiging, mitochondriale problemen en de aanwezigheid van microstolsels in het lichaam.

‘’Het bevestigt echt dat er iets in het lichaam misgaat‘’, zegt Rob Wüst, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Men denkt dat post-covid alleen al in Groot-Brittannië tienduizenden mensen treft, en velen ervaren wekenlang een verslechtering van de symptomen na een enkele oefening.

Bij het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, waren 25 patiënten met long covid betrokken en 21 mensen die covid hadden gehad, maar volledig waren hersteld.

Geen van de deelnemers was met covid in het ziekenhuis opgenomen, terwijl ze allemaal fit en gezond waren voordat ze het virus opliepen en in de werkende leeftijd waren.

Elke deelnemer bracht ongeveer 10-15 minuten door op een hometrainer, en bloedmonsters en skeletspierbiopten werden een week vóór en de dag na het sporten genomen. Hoewel er tussen patiënten aanzienlijke verschillen bestonden, hadden mensen met long covid gemiddeld een lager inspanningsvermogen dan gezonde deelnemers.

Toen de onderzoekers de biopsieën analyseerden die vóór het sporten werden genomen, ontdekten ze dat mensen met post-covid een groter aandeel witte vezels in hun spieren hadden dan gezonde deelnemers. Deze vezels hebben minder energieproducerende structuren, bekend als mitochondriën, in hun cellen, en minder haarvaten. Het team vond ook tekenen dat de mitochondriën bij mensen met een long covid niet zo goed werkten als bij gezonde deelnemers.

Wüst zei dat de bevindingen gedeeltelijk verklaarden waarom mensen met long covid een lager bewegingsvermogen hadden. Het team ontdekte ook dat mensen met long covid meer klontjes van het eiwit amyloïde in hun skeletspieren hadden, hoewel er geen bewijs was dat deze microstolsels de bloedvaten blokkeerden, zoals sommige onderzoekers eerder zeiden.

Uit een vergelijking van de biopsieën die voor en na het fietsen werden genomen, bleek dat de functie van de mitochondriën na inspanning verslechterde bij mensen met post-covid. Deze deelnemers hadden veel meer weefselschade na het sporten en tekenen dat het lichaam probeerde te herstellen. “Dat kan bijvoorbeeld de spierpijn verklaren die deze patiënten ervaren na het sporten”, aldus Wüst. Hij zei dat de bevindingen benadrukten dat mensen met post-covid geen intensieve lichaamsbeweging mogen ondernemen. “Het beschadigt je spieren, het verslechtert je stofwisseling en het kan verklaren waarom je tot weken na de training spierpijn en vermoeidheid voelt”, zei hij.

Professor Betty Raman van de Universiteit van Oxford, die niet bij het onderzoek betrokken was, zei dat haar eigen onderzoek suggereerde dat mitochondriale disfunctie een rol zou kunnen spelen bij de vermoeidheid die sommige long covid-patiënten hebben. ‘’De laatste studie bevestigt de idee dat behandelingen die de mitochondriale gezondheid verbeteren, gunstig kunnen zijn’’, zei ze. ‘’Maar’’, zei Raman, ‘’hoewel het aannemelijk is dat vermoeidheid verband houdt met deze metabolische afwijkingen, kunnen andere factoren, zoals aanhoudende ontstekingen, ook een rol spelen.”

(Bronnen: Theguardian.com, NOS.nl)

More
articles