Ali neemt CARICOM- voorzitterschap op zich en zweert regionale ontwikkeling en vrede

Als gevolg van een leiderschapswisseling binnen de Caribische Gemeenschap (CARICOM) nam Guyana op 1 januari officieel het roulerende voorzitterschap over, waarmee het begin werd gemarkeerd van een termijn van zes maanden gewijd aan het stimuleren van de regionale ontwikkeling en het bevorderen van de welvaart in de lidstaten. President Irfaan Ali verwoordde in zijn nieuwjaarstoespraak een onwankelbare inzet om de veiligheid van de Caribische landen te versterken, terwijl hij de cruciale betekenis benadrukte van het bewaren van de vrede als leidend principe.

“Dit nieuwe jaar brengt nieuwe mogelijkheden om gerichte programma’s voort te zetten om de strategische prioriteiten van CARICOM te bevorderen met als doel de ontwikkelingsdoelen van de regio na te streven en te streven naar vrede en welvaart in onze Caribische Gemeenschap”, verklaarde president Ali.

President Ali richtte zich op de bezorgdheid over de regionale veiligheid en benadrukte de mondiale uitdagingen voor de vrede en bevestigde opnieuw de toewijding van CARICOM aan het handhaven van de internationale vrede en veiligheid in dat deel van de wereld.

“We sloten 2023 af met de robuuste rol van CARICOM bij het verzekeren van de heerschappij van internationale vrede en veiligheid in onze uithoek van de wereld”, verklaarde hij.

Ali verwoordde de onwrikbare toewijding van CARICOM om grenscontroverses op te lossen met vreedzame en legale middelen, en onderstreepte zijn inspanningen om misdaad en geweld te bestrijden, met name door de ‘War on Guns’-campagne.

Ali benadrukte met name de noodzaak om de vrede en stabiliteit in Haïti te herstellen, een lidstaat die momenteel met aanzienlijke uitdagingen worstelt.

Bovendien benadrukte de president de focus op het verbeteren van de voedsel- en voedingszekerheid, vooral in het licht van de tegenslagen als gevolg van de klimaatverandering.

Hij prees de vooruitgang van de lidstaten bij het verlagen van de voedselimportwet in de regio en onderstreepte de inzet voor verdere vooruitgang in de landbouwsector door middel van duurzame energiediensten en verbeterd regionaal transport.

President Ali benadrukte CARICOM’s pleidooi voor eerlijke toegang tot financiering om de impact van de klimaatverandering op kleine eilandstaten (SIDS) en laaggelegen kuststaten aan te pakken. Hij benadrukte de onevenredige last waarmee deze landen worden geconfronteerd, ondanks hun minimale bijdrage aan de klimaatverandering, en riep op tot uitvoerbare toezeggingen van grote uitstoters.

De president schetste ook plannen om de integratiebeweging van CARICOM verder te bevorderen, de uitoefening van vrij verkeer binnen de Gemeenschap te waarborgen, een re-gionale kapitaalmarkt tot stand te brengen en een bredere deelname van verschillende sectoren aan te moedigen, waaronder de particuliere sector, arbeidsorganisaties en het maatschappelijk middenveld.

Bovendien kondigde president Ali aan dat Guyana in februari gastheer zou zijn van de 46e reguliere bijeenkomst van de Conferentie van staatshoofden en regeringsleiders van CARICOM, ter herdenking van de 50e verjaardag van het integratieblok.

De president sloot zijn toespraak af met het benadrukken van de collectieve doelstelling om het leven van burgers te verbeteren door middel van duurzame samenwerking, hoogwaardige gezondheidszorgdiensten, verbeterde onderwijssystemen, veilige leefomgevingen, het scheppen van banen en een investeringsvriendelijk financieel klimaat. De focus van het presidentschap onder leiding van Ali lijkt te liggen op het versterken van de samenwerking, het nastreven van duurzame ontwikkeling en het versterken van de veerkracht van de regio, terwijl het komende jaar AAN complexe uitdagingen het hoofd wordt geboden. Ali volgde de Dominicaanse tegenhanger Roosevelt Skerrit op, die CARICOM sinds 1 juli 2023 leidde.

More
articles