David Goldwyn, president van Goldwyn Global Strategies LLC en voormalig speciaal gezant van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken voor internationale energiezaken, uitte zijn bedenkingen bij de aanstaande verkiezingen in Venezuela, omdat deze mogelijk niet zouden aansluiten bij de internationale normen voor eerlijkheid. De inzichten van Goldwyn, gedeeld in een interview met S&P Global Commodity Insights in december, benadrukten de veelzijdige bedoelingen achter het enthousiasme van de Venezolaanse oppositie voor electorale deelname.
“Ik denk dat er in de tweede helft van 2024 verkiezingen zullen zijn, en die zullen misschien niet voldoen aan de internationale normen als vrij of eerlijk”, meende Goldwyn, waarmee hij de motivatie van de op-positie onderstreepte om te re-integreren in het politieke raamwerk van Venezuela. Hij benadrukte hun ambitie om breed campagne te voeren, bestuursstrategieën te formuleren en zichzelf concurrerend te positioneren voor de parlementsverkiezingen die gepland zijn voor 2025. Goldwyn is van mening dat de verwachtingen van de oppositie ten aanzien van de eerlijkheid van de verkiezingen bescheiden zijn. Niettemin benadrukte hij hun toewijding, samen met de VS en de internationale gemeenschap, om de eerlijkheid van de verkiezingen te maximaliseren door middel van minimumnormen die zijn vastgelegd in het Barbados-verdrag. Goldwyn zei dat er een audit van het kiesstelsel, een bijgewerkt register en onbelemmerde campagne voor oppositiekandidaten moeten worden gevoerd.
Ondanks potentiële obstakels onderstreepte Goldwyn de inzet van de oppositie om zowel binnenlands als mondiaal het standpunt van de Venezolaanse bevolking over het huidige regime en hun verlangen naar verandering te demonstreren.
Goldwyn verwees naar de toezeggingen die het Nicolas Maduro-regime in het kader van de Barbados-overeenkomst had gedaan, daarbij verwijzend naar de gedeeltelijke naleving van specifieke voorwaarden, zoals het vrijlaten van enkele politieke gevangenen en het mogelijk maken van oppositiekandidaten om bij het Venezolaanse Hooggerechtshof een verzoekschrift in te dienen voor herplaatsing. Hij benadrukte echter de onvolledige vervulling van de opgelegde voorwaarden, wat wijst op de beperkte vooruitgang van het regime. Goldwyn gaf aan dat het waarschijnlijk is dat bepaalde sancties medio januari opnieuw zullen worden ingevoerd, mogelijk te beginnen met het terugdraaien van de goudverkoop of het verhandelen van schuldinstrumenten. Hij voorspelde dat de oliegerelateerde sancties zouden kunnen voortduren totdat aan verdere voorwaarden is voldaan, wat wijst op het doel van de regering-Joe Biden om de diplomatieke geloofwaardigheid te behouden en tegelijkertijd het Maduro-regime in de richting van naleving te duwen. De huidige verlichting van de sancties is gericht op de olie-, gas- en goudsector van Venezuela. Andere sancties die zijn opgelegd vanwege de onderdrukking van protesten en de erosie van de democratie blijven van kracht.
Goldwyn zei dat het belangrijk is om tegenstanders in staat te stellen aan hun verplichtingen te voldoen zonder veel speelruimte te bieden, aangezien het voornaamste belang van de oppositie bij de verkiezingen van 2024 ligt.
President Nicolas Maduro zal zich naar verwachting herkiesbaar stellen, met als belangrijkste uitdager van de oppositie María Corina Machado. Elvis Amoroso, de controleur-generaal van Venezuela, had haar in juni uitgesloten van een openbaar ambt vanwege haar steun aan de Amerikaanse sancties tegen het regime van Maduro. Ondanks het verbod zette Machado haar campagne voort en won in oktober vorig jaar de voorverkiezingen van de oppositie. Het Venezolaanse Hooggerechtshof heeft echter de voorverkiezingen opgeschort en de verboden tegen haar en andere oppositiekandidaten bekrachtigd, nadat de Venezolaanse procureur-generaal Tarek William Saab had gezegd dat zijn bureau de voorverkiezingen en de leden van de organiserende commissie onderzoekt wegens verkiezingsschendingen, financiële misdaden en samenzwering.