De vicepresident van Guyana, Bharrat Jagdeo, heeft gezegd dat een bezoek van het patrouillevaartuig HMS Trent van de Britse Royal Navy aan Guyana, deel uitmaakt van een routineoperatie en niet bedoeld is voor agressie tegen Venezuela. Tijdens een persconferentie vandaag benadrukte Jagdeo dat de acties van Guyana, waaronder de ontvangst van het Britse oorlogsschip, in lijn zijn met de principes van de Argyle-verklaring – een pact tussen Guyana en Venezuela om de vrede te bewaren terwijl zij hun territoriale controverse beheersen.
Jagdeo zei dat het schip uitsluitend bedoeld is om zich te richten op defensieve capaciteiten en het behoud van de territoriale integriteit van Guyana. Hij verzekerde dat deze maatregelen routinematig zijn en niet gericht zijn op het bedreigen van Venezuela. Hij voegde eraan toe dat de president van Guyana, Irfaan Ali, contact heeft gehad met de premier van Gonsalves, de functionaris die de vredesbesprekingen tussen de presidenten van Guyana en Venezuela organiseerde, en hem verzekerde dat Guyana de toewijding aan vrede, uitgedrukt in de Argyle-verklaring, steunt.
“Niets dat we in het verleden hebben gedaan of in de toekomst zullen doen, is schadelijk voor Venezuela en het grondgebied van Venezuela”, aldus Jagdeo. Hij verduidelijkte verder: ‘’Veel van deze maatregelen waren al lang gepland en ze zijn routine en maken deel uit van het opbouwen van een defensief vermogen. Niets van wat wij doen of hebben gedaan, heeft Venezuela bedreigd. We zijn niet van plan Venezuela binnen te vallen.”
De Venezolaanse president Nicolás Maduro, heeft de inzet van strijdkrachten in het oostelijke Caribisch gebied aangekondigd. Deze actie, zo zei Maduro op de Venezolaanse staatstelevisie, is een defensieve reactie op wat hij beschouwt als een provocatie en dreiging van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Bloomberg omvat de inzet 5.682 soldaten, drie oceaanpatrouillevaartuigen, zeven raketboten, twaalf Sukhoi-vliegtuigen en acht amfibievoertuigen.
“Venezuela heeft het recht zichzelf te verdedigen, op rust en op vrede”, aldus Maduro. Hij beschuldigde Guyana ervan de Argyle-verklaring te hebben geschonden.
Venezuela publiceerde een verklaring waarin hij beweerde dat de acties van Groot-Brittannië synchroon lopen met de acties van het Zuidelijk Commando van de Verenigde Staten, dat vluchtoperaties in het luchtruim van Guyana plande. Venezuela zei dat deze acties een bedreiging vormen voor de vrede in de regio.
Ondertussen zei premier Gonsalves, die momenteel pro-tempore president is van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC), in een recente uitzending dat Venezuela weliswaar bezorgd is, maar dat hij van Guyana de verzekering heeft gekregen dat de actie niet bedreigend is. “Ik denk dat beide partijen volwassen genoeg zijn om de dialoog en de zoektocht naar vrede voort te zetten”, voegde hij eraan toe.