In nagedachtenis aan een unieke Surinaamse ondernemer

Toen afgelopen week pater familias Armand van Alen de ogen sloot, brak het soort van rust aan, die enkel volgt na gedane arbeid. Een man die met evenveel toewijding ieder facet van de agrarische sector aanpakte, als industrie en innovatie. Een leider die de familiestructuur, inherent aan het vak, omarmde en inzette, maar net zo goed wist op te schalen op het vlak van technisch management en met professionele deskundigen in formele rechtsvormen samenwerkingen aanging. De oudste werkomgeving van de republiek, de plantage, wist hij in een twintigste en eenentwintigste eeuw te heractiveren. Watervervoer, natuurcultivatie en local sourcing hadden in operaties de aandacht, lang voordat het internationale trendwoorden werden. Plantage Rust en Werk was niet alleen operationeel en multifunctioneel, maar werd in meerdere facetten een merk op zichzelf.

De efficiëntie ondanks gebrek van wegvervoer, dient als voorbeeld over wat mogelijk is bij een comfort met binnenvaart en -navigatie, in het bijzonder in agrarische en productiewerkgelegenheid.

Van Alen stak zijn mening ook buiten het zuiver expertisegebied om, niet onder stoelen of banken. Hij nam geen blad voor de mond als het om de belangen van agrariërs ging, had open ideeën over de hervorming van het nationaal bestuur en ging met politici uit iedere hoek in een uitdagende discussie. Daarbij altijd het belang van ondernemers en arbeid verdedigend en corruptie aanvallend.

Winstoogmerk was niet altijd de sturende factor in wat hij ondernam en hij benaderde zaken doen met een zekere ethiek en code, gericht op duurzaamheid en een balans in belangen van de partijen die zaken deden. De impact van zijn bedrijvigheid was voelbaar voor het district Commewijne qua werkgelegenheid, infrastructuur en sociale samenhorigheid.

De verticale integratie van de bedrijvengroep, ontstond deels ten gevolge van inspelen op uitdagingen die opgelost moesten worden en inzichten die gaandeweg ontstonden. Het management van de grotere bedrijven, blijft achter in handen van familie, met jaren aan ervaring en begeleiding in samenwerking met de legendarische grondlegger. Met honderden werknemers in de directe bedrijvengroep en een verdere kring van de participaties, leeft het levenswerk, als economische bijdrage, zichtbaar voort.

More
articles