Guyana heeft in 2022 ruim USD 500 miljoen kwijtgescholden aan belastingen

Volgens het laatste rapport van het Guyana’s Auditbureau, werd in 2022 GYD108 miljard (ongeveer USD 518 miljoen) aan belastingvoordelen verleend om de bloeiende activiteiten in de olie- en gasindustrie te ondersteunen. Hoewel dit een aanzienlijk bedrag is, legde de vicepresident van het land, Bharrat Jagdeo, onlangs het belang van dergelijke prikkels uit, waarbij hij opmerkte dat het in het bedrijfsleven een norm is om de economische groei te stimuleren.

De belangrijkste beleidsmaker voor de oliesector legde uit dat bijna alle bedrijven in onder andere de Guyaanse productie-, mijnbouw-, toerisme- en landbouwsector, fiscale concessies genieten.

“Bedrijven in deze sectoren kunnen ontheffingen krijgen voor machines en uitrusting, ze krijgen ontheffingen voor gebouwen, ze krijgen ontheffingen voor zaken die ze nodig hebben voor het uitvoeren van hun activiteiten, dus het is niet exclusief voor olie- en gasbedrijven”, zei hij. In het geval van het door ExxonMobil geleide consortium in het Stabroek-blok, zegt Jagdeo dat de productiedelingsovereenkomst voor de diepwaterconcessie het mogelijk maakt een reeks concessies te verlenen. “Dit zijn concessies voor kapitaalgoederen en voor zaken die verband houden met aardolieactiviteiten”, zei hij, en voegde eraan toe: “Elk land ter wereld doet het.”

Hoewel de concessies aan de olie-industrie in 2022 op zichzelf exorbitant lijken, zegt Jagdeo dat dergelijke instrumenten noodzakelijk zijn om investeringen aan te trekken. Hij merkte ook op dat de totale investeringen die als gevolg van de oliesector in de economie vloeien de concessies ruimschoots overtreffen toegekend.

De vicepresident zei: “Laat niemand je voor de gek houden, het totale investeerbare kapitaal in dit land is een fractie van wat wordt uitgegeven aan een enkel (drijvend productie-, opslag- en losschip) en dat is het totale investeerbare kapitaal van het publiek en de particuliere sector in dit land.’’

Eerder dit jaar maakte ExxonMobil Guyana bekend dat het alleen al in 2022 meer dan GY$83 miljard (USD 400 miljoen) heeft uitgegeven aan meer dan 1.500 Guyanese bedrijven. Dat maakt deel uit van de ruim 180 miljard GY$ (900 miljoen dollar) die sinds de eerste ontdekking in 2015 aan de lokale bevolking is uitgegeven. Exxon heeft ook vijf gesanctioneerde projecten in Guyana ter waarde van ruim 40 miljard dollar. De verwachting is dat Guyana’s inning van royalty’s en winstolie exponentieel zal groeien als gevolg van deze ontwikkelingen.

Jagdeo verwierp ook de belachelijke vergelijkingen die in sommige kringen worden gemaakt tussen de verleende concessies en het besteedbare inkomen van ambtenaren. Hij waarschuwde dat een dergelijke redenering niet alleen misleidend is, maar ook misplaatst, omdat beide zaken zich op totaal verschillende niveaus bevinden.

More
articles