We zijn de laatste dagen van het jaar aan het aftellen, de kerstdagen zijn voor velen in familieverband doorgebracht en in vergelijking met voorgaande jaren, zeker niet in een grote feestsfeer. En dat heeft natuurlijk te maken met de hoge kosten van levensonderhoud waar we al jaren mee te maken hebben en die voor velen onbetaalbaar zijn geworden. Kerst was dan voor velen ook anders; er moest noodgedwongen extra op de uitgaven gelet worden.
Ofschoon in de private sector er nog een bonus werd uitgedeeld en men daardoor toch nog wat meer uitgaven kon doen, wordt er in december altijd rekening gehouden met de maand januari, die extra lang is en die ook financieel moet worden overbrugd. Velen zijn het er over eens, dat er zeer onvoldoende geldspeling was en is om toch zoals vanouds, een hele leuke kerstviering door te maken. De sfeer in het land was en is er niet naar en dat was ook te merken in veel winkelzaken, waar de omzet ernstig te wensen overliet. We zijn de bombel- en pagaraperiode ingegaan, maar ook hier zullen de importeurs merken, dat de verkoop niet op rolletjes loopt en dat kan twee oorzaken hebben. Veel bombelfanaten zijn tot het besef geraakt, dat vuurwerk geen must is en heel duur is geworden en juist daarom, het geld op een andere manier, besteed dient te worden. Dus dit jaar meer geld naar andere prioriteiten zoals voeding, kleding en geld apart leggen voor bijvoorbeeld transport en brandstof. Weer anderen die gewoon het geld ontberen, kopen dus noodgedwongen geen vuurwerk. Mensen die niet van al dat geknal houden, besteden nooit hun geld aan pagara’s en bombel.
Kortom, de crisis werkt ook door in deze winkels, die o zo graag meer zouden willen verdienen aan het einde van het jaar met vuurwerk. De Surinaamse bevolking heeft het niet breed en in heel veel gevallen is er nu zeker sprake van armoede, die verergering heeft vertoond in de afgelopen twee jaar. En juist daarom, kan er dit jaar in december niet worden gesproken van een feeststemming, al wordt er in regeringskringen beweerd, dat het al een stuk beter gaat in het land. De doorsnee loontrekker kan dat tot op dit moment onmogelijk beamen, want die kan met zijn maandelijkse verdiensten nauwelijks wat meer besteden. Dat er sprake zou zijn van economische groei, moet voor de ‘kleine man’ nog blijken in het nieuwe jaar, waar wij over enkele dagen in gaan. Laten wij hopen dat de hoerastemming waar veel machthebbers terecht of onterecht in verkeren, in 2024 ook overslaat naar de gehele samenleving en het leven in Suriname voor verreweg de meesten, aangenamer wordt.