Spong over schorsende werking gratie

Advocaat Gerard Spong  heeft gisteren tegenover ABC online nieuws gezegd, dat het  indienen van een gratieverzoek, binnen acht dagen na het vonnis mogelijk is. Volgens Spong heeft de veroordeelde acht dagen de tijd een gratieverzoek in te dienen. Ook zei Spong dat als de veroordeelde binnen acht dagen ook graag wenst dat de uitvoerrechten worden opgeschort, dan moet dat gebeuren.

Irvin Kanhai, de advocaat van de vijf veroordeelden in het 8 decemberstrafproces heeft het Openbaar Ministerie gevraagd opschorting van de uitvoering van het vonnis, omdat hij voornemens is een gratieverzoek in te dienen. Spong benadrukt, dat de wet heel duidelijk is. Hij stelt dat er niet tot schorsing kan worden overgegaan op basis van het voornemen, want de wet kent niet de term ‘het voornemen tot inlevering’. Het gratieverzoek moet ingeleverd worden bij de griffier van het gerecht, dat het vonnis heeft uitgesproken. Aanvullend hierop zegt  Spong: “De wet zegt, door de inlevering blijft de tenuitvoerlegging opgeschort, zolang op het verzoek niet is beschikt.”

Vervolgens zegt Spong ook, dat het indienen van een gratieverzoek te allen tijde mogelijk is, zelfs na die acht dagen, alleen zal het dan geen schorsende werking meer hebben.  “Als je zegt dat je in aanmerking wenst te komen voor die schorsende werking, dan moet je binnen die acht dagen het verzoek inleveren”, aldus Spong.

More
articles