S&P Global: ‘Volgend jaar zullen grote putten worden geboord in Guyana, Suriname en Jamaica’

Volgens een nieuw S&P Global Commodity Insights-rapport, is het mondiale landschap voor high-impact wells (HIWs) in 2024 klaar voor aanzienlijke activiteit, met een overheersende focus op het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en Afrika. Dit volgt op een succesvol 2023, waarin 32 HIWs, 11 ontdekkingen opleverden en een indrukwekkende 2,7 miljard vaten aan winbare olie-equivalentbronnen vergaarden.

Deze ontdekkingen benadrukken de cruciale rol van HIWs, hoewel ze voortkomen uit slechts ongeveer 6 procent van de succesvolle wilde putten, maar droegen bij aan een kwart van de nieuw ontdekte hulpbronnen van het jaar. “De recente triomf van Namibië onderstreept het blijvende belang van boren met grote impact bij het verkennen van nieuwe gebieden en het ontsluiten van potentiële hulpbronnen”, aldus het rapport.

Vooruitkijkend naar 2024 zal het epicentrum van de HIW-boringen zich voornamelijk in Latijns-Amerika en Afrika bevinden. S&P zei dat het Orange-deelstroomgebied in Namibië een centraal punt zal blijven, dat zich uitstrekt tot in Zuid-Afrika voor voortdurende exploratie- en evaluatieactiviteiten. Bovendien zal de aandacht verschuiven naar aantrekkelijke waterputten in Mozambique (Angoche), Angola, de Republiek Congo (Niamou) en Guinee (Gainde) in Afrika.

In Latijns-Amerika zal zich een reeks verkenningsinspanningen ontvouwen in belangrijke regio’s. Guyana en Suriname (Walker) zullen getuige zijn van voortdurende exploratie, terwijl Brazilië zich opmaakt voor boringen in Curupira, Mola, Pau Brasil en Morpho. Mexico zal activiteit zien in Boox Peek en Ochkan, terwijl Jamaica (Colibri), Peru (Kametza) en Argentinië (Argerich) ook op de verkenningskaart zullen staan, benadrukt S&P.

Volgens het rapport komen de boringen van Equinor in Argerich, Argentinië, voort uit succesvolle inspanningen in de Atlantische marge van Namibië, wat duidt op transcontinentale exploratiestrategieën. In de regio Azië-Pacific zullen Maleisië (Pekaka en Jitu), Vietnam (Blok 122 en 114-DT) en Indonesië (Gayo) getuige zijn van gerichte HIW-activiteiten. Noorwegen heeft twee HIWs gepland: Rondeslottet in de Noorse Zee en Venus in de Barentszzee.

In Guyana wordt het grootste deel van de verkenning geleid door ExxonMobil, samen met mede-venturers Hess en CNOOC. Ze richten zich op een enorme campagne met 35 putten in het Stabroek-blok, die verdere hulpbronnen zou kunnen vrijmaken ter aanvulling van de 11 miljard vaten olie-equivalent die tot nu toe zijn ontdekt. Exxon plant ook een campagne met twaalf putten in het Canje-blok, voor de kust van Guyana. Deze campagnes zetten hun aanhoudende succes in de regio voort, naast het plan om de ultradiepe Persephone-put in het Orphan Basin, Canada, te boren.

More
articles