Bisschop Choennie: ‘Een overwinning is geen vrede’

Monseigneur Karel Choennie, bisschop van Paramaribo, heeft gisteren tijdens een eucharistieviering, in verband met zijn 65e verjaardag, gezegd dat met de afsluiting van de uitspraak die woensdag jl.  heeft plaatsgevonden in de hoger beroep zaak in  het 8 decemberstrafproces, de periode tot verzoening, moet worden ingezet. Volgens Choennie is het Comité Christelijke Kerken (CCK) en de Interreligieuze Raad in Suriname (IRIS), bereid dit proces te leiden.

Aan alle mensen die juichen over gerechtigheid en dat Bouterse de gevangenis in moet, wilde Choennie zeggen:  “Een overwinning is geen vrede. Het is de taak van de kerk, verzoening te brengen, en daar zijn wij nog niet aan begonnen.’’ Choennie zei vervolgens aan de aanwezigen, dat nog voor  het strafproces afgerond zou worden, hij nagedacht had over het traject na het proces.

Er is een gouden kans aan Suriname voorbijgegaan. “Ik heb een week lang met Paus Franciscus in een kleine conferentiekamer gezeten, om de synode voor de Amazone voor te bereiden. Ik vertelde hem over het 8 decemberstrafproces en hij zei: ‘Bisschop, we zullen jullie helpen’”, aldus Choennie.

Bisschop Choennie zei, dat er een brief moest komen van de regering van Suriname. Volgens Choennie heeft het niet aan Bouterse gelegen, dat die brief niet naar de paus is gegaan. ‘’Suriname is een land van gemiste kansen. Bouterse heeft mij gezegd: ‘We gaan vrede exporteren’, maar het zijn de tarantula’s die het Venetiaan toen ook onmogelijk hebben gemaakt ons land een rechtvaardig en bloeiend land te maken. Diezelfde tarantula’s hebben er een stokje voor gestoken, dat er verzoening zou komen, dat er excuses zouden worden geboden, dat er verantwoordelijkheid zou worden genomen, en dat de nabestaanden zouden worden gecompenseerd, zodat het volk weer geheeld kan worden’’, aldus Choennie.  ‘’Het is niet te laat, en er kan alsnog verzoening komen’’, herhaalde de geestelijke leider, maar voor dit jaar sprak hij de wens uit, dat eenieder een vredig kerstfeest en een zalig uiteinde heeft.

More
articles