Olieprijzen bereikten hoogste punt in twee weken vanwege scheepvaartverstoringen op Rode Zee

De prijzen voor ruwe olie bereikten het hoogste niveau in twee weken na de aankondiging van BP dat het zijn tankers tijdelijk zal omleiden van de Rode Zee, te midden van de intensivering van de aanvallen van de Jemenitische Houthi’s op schepen in het gebied.

Brent-olie steeg maandag met 1,8 procent en noteerde eerder vandaag USD 78 per vat, terwijl West Texas Intermediate USD 72 per vat noteerde.

‘’Ondanks de huidige prijsstabilisatie kunnen de potentiële risico’s veroorzaakt door verstoringen van het aanbod en de onrust in het Midden-Oosten voor aanzienlijke volatiliteit op de oliemarkten zorgen”, vertelde CMC Markets-analist Tina Teng aan Reuters.

BP kondigde maandag aan dat het de zendingen van olie en gas via de Rode Zee zou stopzetten, en zei: “In het licht van de verslechterende veiligheidssituatie voor de scheepvaart in de Rode Zee, heeft BP besloten om alle doorvoer door de Rode Zee tijdelijk te onderbreken. We zullen deze voorzorgspauze voortdurend blijven beoordelen, afhankelijk van de omstandigheden die zich in de regio ontwikkelen.”

Deze stap leidde tot een onmiddellijke reactie van de Verenigde Staten, die aankondigden een coalitie te vormen om de patrouilles in het gebied op te voeren, waarbij ze de steun kregen van een zestal NAVO-leden, waaronder Groot-Brittannië en Frankrijk, en Golfbondgenoot Bahrein.

De Rode Zee is een belangrijke route voor de mondiale olietransporten die naar het Suezkanaal leiden, dat ongeveer 8 procent van de mondiale oliehandel afhandelt, aldus Bloomberg in een rapport. Het is de kortste handelsroute tussen Azië en Europa.

Het rapport citeerde een energieanalist die zei dat het belangrijk is om nu op te letten of de aanvallen verder zouden escaleren. “De bredere zorgen zijn of de Houthi-bombardementen en de blokkade de spanningen in het Midden-Oosten zullen doen escaleren en of Iran zich in de strijd zal mengen”, zegt John Driscoll, oprichter en directeur van JTD Energy Services.

Iran heeft gewaarschuwd dat een grotere aanwezigheid van westerse marines in de regio een vergissing zou zijn, aldus een rapport van Reuters eerder vandaag.

More
articles