Boldewijn: ‘OM had gelijk gevangenneming moeten gelasten’

Bestuursdeskundige August Boldewijn zegt dat het beter zou zijn geweest als het Openbaar Ministerie direct na de uitspraak van het Hof, de opdracht had gegeven de veroordeelde ex-president Desi Bouterse, gevangen te laten nemen. Ook omdat bekend is, dat Bouterse zware wapens zou hebben meegenomen na het verlies van de verkiezingen in 2020. Tevens heeft de huidige minister van Defensie geen nadere verklaring kunnen geven over de wapens die uit het wapenmagazijn van het Nationaal Leger zijn ontvreemd.

Volgens Boldewijn is het niet vreemd dat een man die in het verleden zware wapens gebruikte om een staatsgreep te plegen in het land, ook dit keer een poging zou willen wagen om zijn straf te ontlopen. Boldewijn wijst erop dat Bouterse toen – waarschijnlijk met een bepaalde bedoeling – zou hebben gezegd, dat de wapens gestolen zijn.

“Nu hij nog vrij rondloopt, zou het best kunnen dat Bouterse nu al bezig is een andere staatsgreep voor te bereiden”, aldus Boldewijn. Volgens Boldewijn is Bouterse nooit tevreden geweest met een verlies. Bij degenen die hem kennen als opgeschoten jongeman en scholier, stond hij al bekend geen verlies willen accepteren. Boldewijn benadrukt, dat het niemand moet verbazen als Bouterse toch zal willen bewijzen, dat hij boven wet en recht staat. “Iemand die eerder met wapens naar de macht in een land heeft gegrepen, zal in een situatie van moeilijkheden weer naar de macht willen grijpen”, aldus Boldewijn. Hij zei blij te zijn met de uitspraak, en dat ons rechtssysteem overeind is gebleven. “Ook internationaal heeft men Suriname geprezen”, aldus Boldewijn. Voorts zei hij dat president San-tokhi in geval hij een verzoek tot gratieverlening krijgt van Bouterse, eerst een advies moet krijgen van de rechters die de uitspraak hebben gedaan. Echter hoeft hij niet per se het advies moet van de rechters op te volgen. Volgens Boldewijn heeft de advocaat van Bouterse, Irvin Khanhai, weinig kans bij het gaan naar het Inter-Amerikaans Hof om het vonnis alsnog te veranderen. De voorzitter van DA’91, Angelique del Castilho, verwacht geen ongeregeldheden als Bouterse gevangen genomen wordt. “Misschien een opstootje, doch de orde moet strak gehandhaafd worden”, aldus Del Castilho. Volgens haar heeft de raadsman van Bouterse eerder aangegeven, dat zijn cliënt niet van plan is gratie aan te vragen. ‘’Echter, de optie is open voor hem’’, zegt Del Castilho. ‘’Het zal hem zeer moeilijk vallen dit te doen, neem ik aan.” Voorts zegt ze dat het niet ondenkbaar is dat nu de harde realiteit hem in de ogen ziet, hij er toch voor zal kiezen gratie te vragen.

“Echter gratie vragen, betekent nog niet dat je het krijgt”, aldus Del Castilho. Ze is van mening dat de president advies zal moeten inwinnen bij het Hof van Justitie. En aangezien de rechters in hun eindoordeel in feite van mening waren dat Bouterse eigenlijk levenslang moest krijgen, gezien de ontzettende wreedheid en planmatigheid waarmee de moorden zijn uitgevoerd, doch dat zij onder andere op basis van zijn leeftijd hebben gekozen voor twintig jaar, geeft niet de indruk dat zij positief advies zullen geven. ‘’Gratie lijkt mij dus dichter bij een illusie dan waarheid te zijn. Bovendien is het ook een compleet verkeerde boodschap als na eenentwintig jaar van procederen en finale veroordeling, er per direct een gratiebriefje wordt afgegeven door de president”, aldus Del Castilho. De Nationale Democratische Partij (NDP), waar Bouterse voorzitter van is, is volgens haar absoluut geen creools-nationalistische partij. “De NDP is een belangenorganisatie die wordt ingezet om de persoonlijke belangen van personen die resteren uit de Stanvaste Beweging en Groep van 16, te behartigen”, aldus Del Castilho. Voorts stelt ze dat het een organisatie is die haar leider ziet als iemand die het recht heeft anderen het leven te ontnemen en voor wie wet en recht niet gelden. ‘’Nationalis-tisch is de partij zeker niet, want het beleid dat door deze partij is gepresenteerd al die jaren, heeft ons land juist een slechte naam bezorgd, met name drugssmokkel, moord en plunderen van de staatskas en staatsmiddelen. Criminelen vinden daar een veilig thuis, want hun handelen wordt goed gepraat, denk maar aan de ‘Neks no fout’ slogan. Een leus die het moreel besef in ons land te gronde heeft gericht.” Del Castilho heeft vaker aangegeven dat als wij de wet die geldt voor politieke organisaties toepassen op onder andere de NDP, zou blijken dat het geen politieke organisatie is, doch dichter ligt bij een criminele organisatie. ’De leiding van de partij propageert dat voor bepaalde mensen andere wetten of geen wetten mogen gelden. Instituten worden aangevallen, denk maar aan de aanval op de procureur-generaal – de poging tot ontslag – tijdens de regering-Bouterse. Daar-naast is het de enige partij die politiekvoering via de loop van het geweer en harde onderdrukking van de basisvrijheden van de samenleving nog steeds huldigt’’, aldus Del Castilho. De ware aard van de partij staat volgens haar in schril contrast met de slogans die zij heden ten dage propageert, onder andere over vredelievendheid. ‘’Ik moet erbij zeggen dat dit niet geldt voor alle personen die lid zijn van die partij. Het is echter wel de lijn die de leiding van de partij steeds heeft gevolgd en geëtaleerd. Het geheel wordt afgedekt met brood en spelen voor de verarmde samenleving.

Een verarming die het gevolg is van haar desastreus beleid. Corruptie staat aan de basis van de vergaarde rijkdommen door velen die daar de dienst uitmaken”, aldus Del Castilho. Voor de NDP wordt het zeker een bijzondere uitdaging, zonder Bouterse op het podium. Het is verwachtbaar dat de partij zal trachten hem tot een soort martelaar te maken en in feite een campagne te voeren die rust op zijn vergane glorie binnen de partij. Bouterse streeft zeker naar winst bij de komende verkiezingen, om zijn problemen te helpen oplossen. Echter, Del Castilho zegt dat partijen die toekomstgericht zijn met leiders die garant staan voor eerlijk en goed bestuur en hun verhaal goed brengen, de uitdagingen succesvol kunnen overbruggen. Ze wijst erop dat er natuurlijk ook een rol voor de media is om licht op de waarheid te doen schijnen door de onderzoeksrapporten die aan de basis liggen van het vonnis, te publiceren en te behandelen. ‘’Dit zodat het verhaal van ‘er zijn geen bewijzen’, nationaal weerlegd wordt’’, aldus Del Castilho.

More
articles