Brandstofprijzen sinds jaren weer voor Kerstmis gestegen

De nationale gemiddelde prijs per gallon benzine bij de Amerikaanse pompen ligt nu 6,8 cent lager dan een jaar geleden, waarbij prijsdalingen hun 13e week op rij bereiken en nu gemiddeld USD 3,03 bedragen volgens GasBuddy. Het nationale gemiddelde is ten opzichte van een maand geleden met 26,9 cent per gallon gedaald.

“Aangezien de gemiddelde benzineprijs in het land voor de dertiende week op rij is gedaald, staan we op het punt om voor het eerst in jaren een gemiddelde van USD 2,99 per gallon te zien, wat zeer welkom is net op tijd voor de kerstvakantie”, aldus Patrick de Haan, hoofd Petroleumanalyse bij GasBuddy. De Haan waarschuwt ook dat de dalingen binnenkort kunnen eindigen als de olieprijzen weer aantrekken. Wat diesel betreft, zijn de prijzen aan de pomp voor het eerst sinds juli gedaald tot onder de USD 4 per gallon, wat De Haan aankondigt als “zeer welkom nieuws voor de economie, aangezien bijna alle goederen worden beïnvloed door de prijs van diesel”. De dalende benzineprijzen volgen op zeven weken van dalingen van de olieprijzen, die vorige week werden afgerond met een herstel in de nasleep van de minder agressieve bijeenkomst van de Federal Reserve, die de rente onveranderd liet en het potentieel voor drie renteverlagingen in 2024 suggereerde.

De ontspannende houding van de Fed suggereert dat in het nieuwe jaar er meer ruimte is voor optimisme over de groei van de vraag naar olie. Op maandag om 11:13 uur ET handelde ruwe Brent-olie op USD 78,62, een stijging van 2,70 procent op de dag, terwijl West Texas Intermediate (WTI) handelde op USD 73,41, een stijging van 2,77 procent. Volgens GasBuddy steeg de vraag naar benzine in de VS in de week die eindigde op 16 december met 2 procent tot 8,533 miljoen vaten per dag.

More
articles