Shell, TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas hebben vrijdag productiedelingscontracten (PSC’s) getekend met de Staatsolie Maatschappij Suriname voor drie offshore blokken, waarmee de buitenlandse deelname in het opkomende olieproducerende land wordt uitgebreid. Suriname lanceerde in november 2022 een biedronde voor maximaal zes offshore blokken in de buurt van projecten waar olie- en gasvoorraden zijn gevonden, en ontving tot eind mei biedingen. Het land produceert ruwe olie aan land, maar is nog niet begonnen met de offshore productie.
Er is een PSC getekend voor Blok 63. Petronas heeft een operationeel belang van 100 procent in Blok 63. Het blok heeft een oppervlakte van 5.425 vierkante kilometer (sq. km) en is gelegen in waterdieptes tot 1.300 meter.
Wat Blok 64 betreft, dit is overgedragen aan een consortium waarin TotalEnergies het blok zal exploiteren met een participatie van 40 procent, terwijl het resterende belang gelijkelijk wordt verdeeld tussen QatarEnergy en Petronas. Het heeft een oppervlakte van 6.262 vierkante kilometer.
Wat Blok 65 betreft, dat blok werd ondertekend door een dochteronderneming van Shell; BG International. Shell zal dus een belang van 60 procent in het blok bezitten en de exploitant zijn, terwijl QatarEnergy een belang van 40 procent in Blok 65 zal bezitten.
Blokken 64 en 65 bevinden zich beide ongeveer 200 tot 250 km uit de kust van Suriname in waterdieptes van ongeveer 1.300 tot 1.700 meter.
Staatsolie zei dat de exploratieperiode uit drie fasen bestaat en zeven jaar zal duren. In de eerste fase, die drie jaar zal duren, wordt in zowel Blok 64 als Blok 65 een exploratieput geboord. In Blok 63 volgt de eerste exploratieput in de tweede fase van de exploratieperiode. In geval van een olie- of gasvondst die commercieel wordt verklaard, heeft Staatsolie het recht om in alle drie de blokken te participeren voor maximaal 20 procent van de ontwikkelingsperiode. De PSC’s, die dertig jaar geldig zijn, zijn ondertekend door de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar.
De Shallow Offshore 2 Bid Round van Staatsolie, is momenteel aan de gang voor elf blokken in het ondiepe zeegebied, de zogenaamde ondiepe offshore. Dit gebied ligt ten zuiden van de olie- en gasvondsten in diep water en ten noorden van de productievelden van Staatsolie in het Saramacca-district en heeft waterdieptes tot 150 meter.
In Suriname exploiteert TotalEnergies Blok 58 (50%), waar vijf ontdekkingen zijn gedaan en waar ontwikkelingsstudies gaande zijn, met als doel om tegen eind 2024 een olieproject van 200.000 vaten per dag goed te keuren. Met deze eerste offshore olie-ontwikkeling, begint Suriname de olieboom in het nabijgelegen Guyana te repliceren.