ECD controleert alleen de kostprijscalculatie van basisgoederen

Rishma Kuldipsingh minister, van Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie (EZ) heeft voor de aanvang van de vergadering van de Raad van Ministers (RvM) afgelopen woensdag gezegd niet in staat te zijn geweest de Economische controle Dienst (ECD) te versterken. Volgens  Kuldipsingh was de ECD bij haar aantreden in april 2022 als minister, niet opgenomen in de begroting, omdat die reeds was uitgezet en zij de middelen niet had. Inmiddels is de ECD volledig opgenomen, en zullen er in het komende jaar  wel middelen vrijgemaakt worden.

Vanwege haar ministerie zijn er vacatures gepubliceerd, en mensen solliciteren, maar wanneer zij horen  wat het salaris is, zien zij ervan af. Kuldipsingh zegt geprobeerd te hebben bij de ministerie van Financiën en  Binnenlandse Zaken of zij de sollicitanten op een hogere schaal te plaatsen voor wat het loon betreft, omdat de begroting voor 2024 daarop is gericht. Desondanks blijft de ECD onderbezet, aldus Kuldipsingh.

Kuldipsingh zei, dat de ECD slechts controle uitoefent op de basisgoederen. Er kan geen controle worden uitgoefend op bijvoorbeeld de prijzen die landbouwers hanteren voor hun producten, de ECD heeft daarop geen invloed.  Het ministerie houdt zich slechts bezig met datgene wat wordt ingediend, namelijk de kostprijscalculatie van basisgoederen. “Mensen moeten zelf erop letten wat zij kopen.  Het is december, en elk huishouden moet kijken wat zijn  budget toelaat. Om de twee weken wordt er een prijslijst van basisgoederen gepubliceerd, en de winkelier is verplicht die te plaatsen in de winkel, zoniet is de ECD wel bevoegd om op te treden”, aldus Kuldispsingh.

More
articles