DA’91 vraagt ICJ door Guyana ingediende kaart te verwerpen

De buitenparlementaire partij DA’91 heeft onlangs mede namens vele bezorgde burgers, een schijven gestuurd naar het Internationaal Gerechtshof (International Court of Justice, ICJ) in Den Haag, Nederland, waarin DA’91 aangeeft, dat Guyana een kaart aan het ICJ heeft gepresenteerd, waarop een deel van het Surinaamse grondgebied dat bekend staat als ‘Tigri‘, is opgenomen als grondgebied van Guyana. DA’91 noemt dit “verbazingwekkend en zeer betreurenswaardig” en vraagt het Internationaal Gerechtshof deze kaart – die werd gepresenteerd in de grenscontroversezaak van Guyana met Venezuela – niet te gebruiken, maar te verwerpen, omdat die niet representatief is.

DA’91 heeft het schrijven via de griffier van het ICJ, Phillipe Gautier, doen toekomen aan rechter Joan Donoghue van het ICJ. Het ICJ  deed op 01 december 2023 een tussentijdse uitspraak in de door Guyana aanhangig gemaakte zaak tegen Venezuela. Guyana maakte in 2018 een zaak aanhangig tegen Venezuela (Arbitral Award of October 3rd, 1899), maar benaderde het Hof voor een spoed tussentijdse uitspraak.

Dit vanwege recente ontwikkelingen in het grensgebied met Venezuela, waarbij de vrees voor een invasie steeds groter werd. Op vrijdag 01 december gaf het  Hof via rechter Donoghue uitvoering aan dit verzoek. Venezuela mag geen handelingen plegen die de soevereiniteit van het Guyanees grondgebied bedreigen. Ook evenzo mogen geen van beide landen handelingen plegen die de oplossing van het grensconflict kunnen doen escaleren.

Het schrijven door DA’91 gericht aan het Hof, luidt als volgt: ‘Wij zijn het Democratisch Alternatief 91, een politieke organisatie in de Republiek Suriname. Deze brief, die niet alleen onze partij vertegenwoordigt, maar ook een aanzienlijk deel van de burgers van de Republiek Suriname, adresseert een kwestie van cruciaal belang. De lopende ICJ-zaak met betrekking tot Guyana versus Venezuela heeft onze aandacht getrokken, met name de procedure op 14 en 15 november van dit jaar. De presentatie van Guyana, met een kaart waarop een deel van ons grondgebied is opgenomen dat bekend staat als ‘Tigri’, heeft tot ernstige bezorgdheid geleid.

We zijn ons terdege bewust van de voortgaande besprekingen tussen de grenscommissies van onze landen, en daarom is het zowel verbazingwekkend als zeer betreurenswaardig dat Guyana de ‘Tigri’ (Nieuwe Rivierdriehoek) afschildert als hun eigen grondgebied. Wij maken fel bezwaar tegen het accepteren van deze kaart als een juridische weergave van de grenzen van Guyana met Suriname. Uwe Excellentie, wij zijn verontwaardigd over deze verkeerde voorstelling van zaken en dringen er bij het Internationaal Gerechtshof op aan ons protest officieel te erkennen. We doen een beroep op de rechtbank om de genoemde kaart te verwerpen als ondersteunend bewijs voor de beweringen van Guyana.

De burgers van Suriname hechten grote waarde aan de oplossing van deze zaak in overeenstemming met het internationaal recht. Om deze reden zetten de burgers van Suriname zich in om het grensgeschil op een verantwoorde en respectvolle manier op te lossen volgens de internationale rechtsnormen.’

More
articles