River Council begint gezamenlijke patrouilles Marowijnerivier

Op dinsdag 21 november 2023 vond de River Council vergadering in St. Laurent plaats tussen Suriname en Frans-Guyana. De Surinaamse delegatie stond onder lei-ding van de commandant van de Militaire Politie, tevens voorzitter van de River Council Veiligheidswerkgroep, de luitenant-kolonel Roy Samuel. De Franse delegatie werd geleid door Yan Pilon. De activiteiten van de River Council vallen binnen de werkzaamheden van het directoraat Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

Het doel van deze vergadering was om een efficiënte uitvoering van de grensoverschrijdende samenwerking tussen de militaire politie en haar externe partners te verhogen. In het kader van het gezamenlijke beheer van de rivier, de ontwikkeling van grensoverschrijdende economische activiteiten, zoals de regulering van het ri-viertransport op de Marowijnerivier, werd tijdens deze vergadering overeengekomen, de gezamenlijke vaarpatrouilles op de rivier wederom uit te voeren. De start hiervan vond op dinsdag 28 november 2023 om 10 uur plaats.

De patrouilles zullen telkens op de dinsdag en zaterdag tussen tien uur ‘s morgens en vijf uur ‘s middags worden uitgevoerd, waarbij steeds twee leden van het detachement van de Militaire Politie te Albina worden toegevoegd. De Franse delegatie heeft aangeboden, te zullen inkomen met personeel, patrouilleboten en brandstof voor de boten. Vanwege het Commissariaat in het district Marowijne is toegezegd zorg te dragen voor de Surinaamse vlag op de patrouilleboot gedurende de patrouilles.

De aandachtspunten voor wat betreft het prioriteitsgebied waren onder andere grensoverschrijdende criminaliteit, de samenwerking op het gebied van de burgerlijke staat en de samenwerking op het vlak van de veiligheid en bestrijding van illegale grensoverschrijdende activiteiten.

Tot slot is bij de vergadering overeengekomen, de gezamenlijke vaarpatrouilles in de eerste week van januari 2024 te evalueren. Ook zijn er goede afspraken gemaakt binnen de kaders van wet- en regelgeving van beide landen en in overeenstemming gebracht met de voorwaarden van de gezamenlijke verklaring over het beheer van de Marowijne- en Lawarivier en de gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied’ uit 15 maart 2021. Deze Gezamenlijke verklaring wordt bestuurd cq onderhouden door de River Council.

More
articles