Suriname is bezig met sluitstuk: schuldherschikking met China

Ontwikkelingen in de staatsschuld

“De schuldquote, ofwel de staatsschuld in procenten van het BBP steeg in september verder naar 141,1% volgens de wet op de staatsschuld. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door een toename in de buitenlandse staatsschuld met ongeveer USD 40 miljoen. Per september be-droeg de buitenlandse schuld SRD 98,1 miljard, terwijl de binnenlandse schuld licht daalde naar 28,2 miljard. De buitenlandse staatsschuld (109,5% van het BBP) wordt vooral gedreven door schulden aan commerciële en multilaterale crediteuren. Suriname heeft zijn schulden met de grootste schuldeisers, zoals de zogenoemde Oppenhei-mer-groep en India, kunnen herschikken”, aldus de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) in haar 6e bulletin.

Volgens de SEOB is de overheid bezig met China een overeenkomst af te sluiten. “De binnenlandse staatsschuld (31,6% van het BBP) wordt gedomineerd door de schuld aan de CBvS, gevolgd door schulden aan de private sector.” De minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, heeft onlangs bevestigd, dat Suriname hoopt medio december een overeenkomst te sluiten met China over het herschikken van de rentebetalingen op zijn schulden na 2024. Dit is het sluitstuk van een poging om zijn internationale schulden te herstructureren. Volgens Ramdin wil de regering ervoor zorgen dat de rentebetalingen in de toekomst niet explosief stijgen, nadat Suriname na Zambia het tweede land werd dat in de nasleep van de covid-pandemie in 2020 zijn staatsschuld niet kon afbetalen. “Ik denk dat voor alles daarbuiten een beleidsbeslissing op een hoger niveau nodig is. Iemand moet het verlies dragen”, voegde Ramdin eraan toe.

Suriname is volgens het Suriname Debt Management Office ongeveer 540 miljoen dollar aan Chinese crediteuren schuldig, waarvan bijna 130 miljoen dollar achter-stallig is. De voorwaarden van de leningen omvatten geen concessies, zei Ramdin. Dat betekent dat China geen beslag kan leggen op zijn activa als het land blijft worstelen met terugbetalingen.

More
articles