Strafzaak tegen Kromosoeto en Van Trikt volgend jaar weer op de rol

Op 4 december 2023 zijn de strafzaken in hoger beroep tegen G. Kromosoeto en R. van Trikt behandeld door het Hof. Verdachte Kromosoeto die thans in detentie verkeert voor zijn betrokkenheid bij een andere rechtszaak, was niet aangevoerd. Het Openbaar Ministerie heeft in beide zaken het Hof gevraagd voor uitstel van de repliek (reactie van het Openbaar Ministerie op de pleidooien van de advocaten). Het Hof heeft dit verzoek gehonoreerd. Kromosoeto is telefonisch op de hoogte gesteld van het uitstel van de repliek. De zaak tegen Kromosoeto gaat op 29 januari 2024 weer voor. De zaak tegen Van Trikt staat op 19 februari 2024 weer op de rol. Het Openbaar Ministerie zal op die zittingsdagen de repliek presenteren.

Strafeis

Tijdens de zitting van 10 januari stelde het Openbaar Ministerie, dat de strafeis tegen Van Trikt en Kromosoeto, nog steeds recht overeind staat. Tegen Van Trikt werd acht jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 500.000 of subsidiair zestien maanden hechtenis gelast en tegen Kromosoeto vijf jaar gevangenisstraf, gevangenneming en een boete van SRD 150.000 of subsidiair twaalf maanden hechtenis. Beiden waren het niet eens met het vonnis en tekenden appel aan, doch het Openbaar Ministerie is in hoger beroep niet afgeweken van het eerder gewezen vonnis.

Van Trikt

De voormalige governor weerlegde in november 2020 in de rechtszaal, alle belastende verklaringen die tegen hem waren ingebracht in zijn laatste woord.

Van Trikt verklaarde toen dat de voortvluchtige ex-minister Gillmore Hoefdraad, alle touwtjes in handen had bij de overeenkomsten die waren gesloten. Volgens Van Trikt, is Hoef-draad de persoon die alle zaken had voorbereid en contracten heeft laten sluiten. ‘’Hoefdraad is’’, aldus Van Trikt, ‘’in hoogst eigen persoon verantwoordelijk geweest voor deze ‘’heel onsmakelijke kwestie.’’

Van Trikt stelde dat hij niet alleen door Hoefdraad, maar ook door Faranaaz Hausil, ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS, in onwetendheid is gelaten over de werkwijze en procedures binnen de moederbank. Volgens het onderzoek van het Openbaar Ministerie had Hausil in een e-mail toegegeven, dat bij de aankoop van de ‘overheidspanden’, er sprake was van monetaire financiering, maar dat was volgens haar minder erg dan als zou blijken dat de CBvS zaken had gedaan met niet-integere personen. Het vermoeden bestaat, dat zij het in dezen had over Robert Putter, die ook in opspraak is geraakt in de corruptiezaak van de SPSB.

Kromosoeto

Kromosoeto werd in maart dit jaar weer aangehouden. Hij werd vorig jaar november in hoger beroep op vrije voeten gesteld, omdat hij als first offender de enige was die geen strafvermindering had gekregen.  Het Openbaar Ministerie kwam in maart terug op dit besluit en heeft toen Kromosoeto wederom in verzekering gesteld na een gerechtelijk onderzoek.

Volgens kantonrechter Maytrie Kuldipsingh, is bewezen dat Kromosoeto, Van Trikt, Gillmore Hoefdraad (ex-minister van Financiën) en Faranaaz Alibaks-Hausil (ex-directeur Legal, Compliance & International Affairs van de CBvS), zich bezig hebben gehouden met onrechtmatige trekkingen van gelden bij de CBvS. Volgens Kuldipsingh gaat het om ‘’een duurzaam samenwerkingsverband tussen één of meer personen’’. Kuldipsingh stelde, dat er SRD 3 miljard aan blanco kredieten is verstrekt aan het ministerie van Financiën. De kantonrechter motiveerde dat elk van de verdachten een afzonderlijke bijdrage heeft geleverd. Kromosoeto is daarom aangemerkt als medepleger. Hij is een publieke functionaris, derhalve is de Anti-corruptiewet op hem van toepassing. Volgens Kuldipsingh is ook het bewijs geleverd voor medeplichtigheid aan ambtsverduistering. Kuldipsingh verklaarde, dat de SPSB ten tijde van Kromosoeto, functioneerde als ‘’een corrupt orgaan’’. Kromosoeto heeft tijdens het proces, stelselmatig verklaard dat hij onschuldig is. Naar zijn zeggen, voerde hij opdrachten uit voor de staat. Hij verklaarde zelfs aan de kantonrechter, dat hij voor het karretje van Hoefdraad werd gespannen en dat hij de instructies van de ex-minister van Financiën, heeft opgevolgd. Kromosoeto heeft opdrachten uitgevoerd van de staat en heeft niet nagetrokken of de regels zijn nageleefd door de staat, omdat de opdrachten in functie zijn gegeven. Volgens de verklaring van Kromosoeto, moet niet elk voorschot worden gemeld bij het Bureau voor de Staatsschuld. De staat vroeg om voorschotten en die werden afgestaan door de SPSB. Kromosoeto legde uit, dat de SPSB een rekening heeft van de staat waarop er voldoende dekking stond, zodat er voorschotten gegeven konden worden.

More
articles