ExxonMobil niet van plan te vertrekken uit Guyana

De Amerikaanse oliegigant ExxonMobil bevestigt opnieuw dat het niet van plan is Guyana te verlaten. “We gaan nergens heen”, zei ExxonMobil Guyana op maandag 11 december.

Na meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent voor de kust van Guyana te hebben ontdekt en sinds 2019 te produceren, zei ExxonMobil: “Onze focus blijft liggen op het efficiënt en verantwoord ontwikkelen van de hulpbronnen, volgens onze overeenkomst met de Guyanese regering.”

De verklaring van ExxonMobil komt nadat de president van Venezuela, Nicolás Maduro, zei dat alle bedrijven die actief zijn in de regio Essequibo, drie maanden de tijd hebben om te vertrekken.

Dit ondanks de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ), dat dit soort acties afraadt. Het Hof zei dat Guyana de regio Essequibo controleert en bestuurt, en dat Venezuela niets mag doen om de status quo te wijzigen, in afwachting van de uitkomst van de zaak.

De Guyaanse president Mohamed Irfaan Ali heeft alle bedrijven die in het gebied actief zijn, verzekerd dat hun investeringen veilig zijn.

More
articles