Nationale Kunstbeurs 2023 in volle gang

Een weerspiegeling van Surinaamse creatieve en culturele kracht

De Stichting Nationale Kunstbeurs organiseert dit jaar wederom fysiek de 58ste editie van de Nationale Kunstbeurs (NK). Reeds 58 jaar een organisatie die zich beijvert om voor opkomende alsook gevestigde, nationale en internationale kunstenaars een platform te zijn waar hun creaties in diverse vormen zichtbaar wordt gemaakt voor een breder publiek. De plek om gedurende een week lang te kijken, filosoferen en kennis te maken met diverse kunstuitingen. Ondervoorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs, Juan Pawiroredjo, stelde in zijn openingsspeech op zaterdag 2 December in de Hal dat de NK vooral een event is dat gedragen wordt door de kunstenaars. “Zonder de kunstenaars geen NK”.

Pawiroredjo wees wederom op het belang van kunst en cultuur educatie bij jongeren en de positieve effecten die het heeft op hun cognitieve ontwikkeling. “Ik geloof dat kunst kinderen helpt om de allerbeste versie van zichzelf te worden. De kunstenaar vervult een kritische en essentiële rol in de sturing van onze samenleving. De kunstenaar brengt op poëtische wijze waarheden aan het licht. Hij of zij reflecteert dat naar de samenleving en de samenleving luistert. Kunst en cultuur zijn de ziel en identiteit van ons geliefd Suriname”. Pawiroredjo sloot af door aan te geven dat de tentoongestelde kunstwerken een weergave zijn van onze maatschappij die ons een spiegel voorhoudt.

Er waren diverse sprekers tijdens de openingsceremonie waaronder ook de Amerikaanse ambassadeur Robert J. Faucher, die het publiek voorhield dat hij in 1988 voor het eerst in Suriname een NK meemaakte. “Dat was een tijd waar het heel moeilijk was in Suriname en toch hebben Surinaamse kunstenaars mooie en interessante kunstwerken kunnen vervaardigen. En vanuit die ervaring heb ik geleerd dat kunst spreekt tot mensen.” De NK is een weerspiegeling van de culturele en artistieke kracht van Suri-name. In de Amerikaanse Ambassade hangen er meer dan 60 schilderijen waaronder ook heel veel van lokale kunstenaars. Faucher stond ook stil bij de economische waarde van kunst, die in de VS alleen al goed is voor 1 miljard USD, per jaar met meer dan 4,8 miljoen arbeiders. Er wa-ren diverse culturele optredens die de culturele diversiteit van Suriname weerspiegelden. Ook minister Albert Jubi-thana van Transport, Communicatie en Toerisme wees op het belang van de ontwikkeling van het creatieve bij jonge-ren.  “De NK heeft haar bestaansrecht bewezen en is van belang voor de economie.” Hij riep eveneens op tot het be-ter waarderen van de Surinaamse kunstenaar. Na de ope-ningshandeling werden gasten in de gelegenheid ge-steld om de NK te bezichtigen. Aan het eind van de avond wa-ren er al een groot aantal schilderijen verkocht en die ver-koopcijfers hebben zich voortgezet in de dagen die volg-den. De verkoop neemt een snelheid aan die zelfs voor de Covid-19 pandemie als heel bijzonder zou worden aan-gekaart. Aan deze NK doen dit jaar enkele bijzondere kunstenaars mee zoals Robert Enfield, Kim Ng A Tam, een be-gaafde autistische schilder, en Dwarka (Anand) die dit jaar 20 jaar actief kunstenaar is. Dit jaar is er een samenwerking gestart met de nazaten van kunst grootmeester Erwin de Vries. “We vinden het belangrijk dat de legacy van Erwin de Vries aan jongeren wordt overgedragen. We zijn hem voor eeuwig dankbaar voor wat hij voor onze samenleving heeft betekend,” aldus Pawiroredjo. Vanaf dit jaar zal men steeds nieuwe en veel oudere werken van Erwin zien die nog nooit eerder geëxposeerd zijn. Hij vertelde ook over de website SIAF.sr waarop alle kunstwerken te zien zijn die op de 2 locaties uitgesteld zijn, namelijk de Hal aan de Grote Combeweg en de kunsthal van G-Art blok aan de keizerstraat. De NK loopt tot en met zaterdag 9 december en is elke dag geopend van 18:00u tot 21:00u.

More
articles