Venezuela verhoogt inzet op betwist grondgebied van Guyana

De spanning tussen Venezuela en Guyana groeit, omdat Caracas zei dat het wetgeving aan het voorbereiden is om de regio Essequibo in Guyana als de zijne te claimen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft dinsdag opgeroepen tot een wetsvoorstel om een provincie ‘Guyana Esequiba’ te creëren en heeft Venezolaanse bedrijven opgedragen zich voor te bereiden om het grondgebied te betreden om ‘onmiddellijk’ naar fossiele brandstoffen en mineralen te zoeken. Door deze stap escaleerden de spanningen over het betwiste olierijke gebied. Maduro zei dat hij zal overgaan tot het verlenen van exploitatievergunningen voor de exploratie en exploitatie van olie, gas en mijnen in het hele gebied van De Essequibo.

Hij eiste dat Guyanese bedrijven die in het gebied actief zijn, binnen drie maanden zouden vertrekken. De Guyanese president Irfaan Ali verwierp de maatregelen als een “directe bedreiging” tegen zijn land en dreigde de zaak voor te leggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad).

Een ruw geschil

Venezuela maakt al tientallen jaren aanspraak op Essequibo en beweert dat de Essequiborivier in het oosten van de regio een natuurlijke grens vormt en historisch als zodanig is erkend.

Guyana, waarvan Essequibo meer dan twee derde uitmaakt en 125.000 van de 800.000 inwoners herbergt, bestuurt het gebied echter sinds de grenzen in 1899 door een arbitragepanel werden bepaald. De laatste pogingen van Venezuela om het gebied in te halen werden in 2015 geprikkeld toen ExxonMobil aankondigde dat het olie in commerciële hoeveelheden had gevonden voor de kust van Essequibo.

De uitspraken van Maduro volgen op het controversiële referendum van zondag om het gebied te claimen, dat werd uitgeroepen nadat Georgetown in augustus begon met het veilen van olieblokken in Essequibo. Caracas beweert dat 95 procent van de Venezolanen voor annexatie van het gebied heeft gestemd.

De uitslag van het referendum, die maandag werd bekendgemaakt, kwam nadat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Venezuela had gewaarschuwd voor “het ondernemen van enige actie” die de status quo in de regio zou kunnen veranderen.

Maduro stelde echter tijdens de regeringsvergadering van dinsdag voor om een wetsvoorstel naar de Nationale Vergadering te sturen voor de oprichting van een provincie ‘Guyana Esequiba’.

More
articles