Tekort aan irrigatiewater enorme zorg voor Rijstboeren

De waterschaarste in het district Nickerie en de vele andere problemen waarmee de rijstboeren te kampen,hebben baren voor enorme zorgen. Rijstboeren hebben al enige tijd te maken met een waterschaarste vanwege de aanhoudende droogte, maar ook door het defect raken van de Wakaypomp. De Wakaypompen voorzien normaliter bijna alle rijstarealen in Nickerie van zoet water. Het ontbreken van voldoende irrigatiewater heeft volgens de rijsboeren nadelige gevolgen voor de rijstteelt.

De boeren hebben geen zicht op hoe lang dit probleem kan voortduren. Zij doen daarom een dringend beroep op de regering om met oplossingen te komen. Eerder hebben de boeren uit eigen initiatief geprobeerd om machines in te zetten, om zo het water van de kanalen te verpompen naar de velden. Echter was dit geen succes, gezien ook de kanalen over onvoldoende water beschikken.

Mahinder Jogi VHP-parlementariër en ook Landbouwer, zei tegenover TBN Prime Alert, dat de rijstboeren vanwege de schaarste aan irrigatiewater, op kosten zijn gejaagd. Jogi lichtte toe, dat hij vaker heeft aangekaart dat de sector investeringen behoeft. Niet alleen de schaarste aan irrigatiewater is het probleem, maar ook de infrastructuur en een heleboel andere zaken binnen deze sector moeten volgens Jogi aangepakt worden. ‘’Dus wanneer water uitblijft, wat eigenlijk heel essentieel is voor deze sector, betekent dit dus, dat alle droogbouw grondbewerkingen met de prijs van brandstof, verloren arbeid is.‘’

De inzaaiperiode is reeds aangevangen en loopt tot eind december. Maar ook dit wordt volgens Jogi verstoord vanwege de waterschaarste. Door de schaarste kunnen de boeren niet bewerken of inzaaien. De kosten lopen volgens Jogi hierdoor hoger op voor de boeren, omdat zij zelf water moeten pompen. ‘’De boeren hebben de input van de regering nodig en geen subsidie. De nodige inputs en de ondersteuning van de overheid is nodig om deze crisis te overbruggen.‘’ Jogi verklaart dat haast alle andere sectoren de ‘push’ krijgen van de regering, behalve de rijstboeren. Het is volgens Jogi een zeer kwalijke zaak, dat de regering haar beste zijde met betrekking tot de rijstboeren, niet heeft laten zien. ‘’Het gaat niet om de rijstboeren alleen, alle agrariërs in dit land zijn aan hun lot overgelaten. Iedereen die aan agrarische productie doet, zou volgens Jogi geholpen moeten worden.‘’

De rijstsector kan en mag volgens Jogi niet over de kop gaan. ‘’Dit zal een groot verlies betekenen voor de regering om deviezen binnen te krijgen met export. En voor de samenleving omdat voor haar rijst nummer 1 voedsel is.‘’ Vanwege de extra kosten die de boeren nu hebben, wordt reeds voorspeld dat de padieprijzen voor dit seizoen al niet gunstig zullen zijn.

More
articles