Guyana schakelt Amerikaanse Commando in

Verzekert investeerders van stabiliteit nu crisis met Venezuela heviger wordt

In een ferme en vastberaden toespraak tot de natie heeft de Guyanese president, dr. Irfaan Ali, dinsdagavond de schijnbare stap van Venezuela om een referendum over de regio Essequibo in Guyana af te dwingen, krachtig aan de kaak gesteld als flagrante minachting voor de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Ali zei dat deze laatste stap een directe bedreiging vormt voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Guyana en in strijd is met de charters van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Hij uitte zijn ernstige bezorgdheid over deze ontwikkelingen en benadrukte de inzet van Guyana om zijn grondgebied te beschermen door de voorzorgsmaatregelen te intensiveren.

Beleggers gerustgesteld

In een poging de geesten van investeerders te onderdrukken, verklaarde Ali dat ze ‘niets te vrezen hebben’. Hij zei: “Uw investering bevindt zich in een veilig, democratisch en stabiel land waarin de rechtsstaat heerst.

U hoeft zich nergens zorgen over te maken als u investeert in een land dat zichzelf regeert in overeenstemming met de rechtsstaat, dat aan de kant van de democratie staat en begrijpt wat echte vrijheid is.”

Het Guyanese staatshoofd bevestigde opnieuw de bereidheid van zijn internationale partners om het land te steunen en riep Caracas op om “zijn misstappen recht te zetten” en “zich in te zetten voor vrede en te handelen op een manier die past bij een lid van de familie van de Verenigde Naties.”

President Nicolas Maduro heeft in flagrante minachting voor de uitspraak van het Wereldgerechtshof om de controverse niet verder te verergeren, dinsdagavond een herziene kaart van zijn land onthuld, waarop de regio Essequibo is opgenomen.

Daarnaast vaardigde hij richtlijnen uit voor de vorming van nieuwe bestuursorganen die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van vergunningen voor de exploratie van olie, gas en mineralen in het Essequibo-gebied. Bovendien kwam hij met een voorstel voor het aannemen van wetgeving gericht op het instellen van aangewezen milieubeschermde zones, die mogelijk kunnen dienen als knooppunten voor toerisme en het behoud van de biodiversiteit.

Partners gewaarschuwd over veiligheidsproblemen De Guyanese defensiemacht blijft zeer alert en heeft zijn militaire tegenhangers, waaronder het Amerikaanse Zuidelijke Commando, ingeschakeld om de soevereiniteit van Guyana te beschermen.

President Ali zei dat de regering internationale belanghebbenden betrekt en de secretaris-generaal van de VN en andere wereldleiders waarschuwt voor de bedreigende acties van Venezuela, die als een flagrante schending van het internationaal recht worden beschouwd. Guyana is van plan de zaak te escaleren naar de VN-Veiligheidsraad voor noodzakelijke actie.

De president heeft steun gezocht bij verschillende belangrijke bondgenoten en internationale instanties, waaronder CARICOM, de OAS, het Gemenebest, de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Niet afgeschrikt door het verzet van Venezuela bevestigde Ali de vastberadenheid van Guyana om de zaak bij het Internationaal Gerechtshof voort te zetten, waarbij hij benadrukte dat de acties van Venezuela het Wereldgerechtshof er niet van zullen weerhouden zijn definitieve oordeel uit te spreken.

More
articles